Klacht tegen Kir voor tussenkomst repatriëring

© brusselnieuws.be
21/05/2015

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (allebei N-VA) hebben bij het parket een klacht ingediend tegen burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) omdat die tussenkwam bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw.

De feiten dateren van 12 mei. Na drie mislukte uitzettingen zat een Nigeriaanse op een vliegtuig van Royal Air Maroc richting Casablanca. De vrouw is echter niet van plan zich zonder slag of stoot over te geven. Ze kleedt zich uit, slaat en schopt om zich heen. Daarbij zou ze de aanwezige agenten tot bloedens toe gebeten en gekrabt hebben. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De chaos trok de aandacht van heel wat medepassagiers, waaronder ook Emir Kir. Politiebronnen duiden hem aan als een van de "aanstokers van de opstand". Kir geeft toe dat hij zich in de discussie gemengd heeft, maar vindt dat hem niets te verwijten valt. "Integendeel: ik zou opnieuw tussenkomen", zegt hij. "De agenten behandelden die vrouw op een onmenselijke manier."

"Om de gemoederen te bedaren en een einde te maken aan het psychische en fysieke geweld van de agenten, heb ik me kenbaar gemaakt als parlementslid", aldus nog Kir. "Ik zei de vrouw dat ze het recht had om hier te blijven. Tot de Belgische politie me zei dat ze aan de grens was onderschept. In dat geval had protest geen zin meer."

De repatriëring kon daarna gewoon doorgaan. Toch tillen Francken en Jambon zwaar aan de tussenkomst. Op vraag van de N-VA-excellenties is klacht ingediend bij het parket van Halle-Vilvoorde.

Het is niet de eerste keer dat politici in opspraak komen omdat ze tussenbeide komen bij een repatriëring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni