Kinderen 08

'Kindergeld kleurt Waals-Brussels'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
25/03/2015

Als de Vlaamse Brusselaars niet uit hun doppen kijken, kleurt hun kindergeld en heel het gezinsbeleid binnenkort Waals-Brussels. Walter Vandenbossche (CD&V) ziet met lede ogen aan hoe de Vlaamse Gemeenschap uitgesloten wordt en heeft hierover een brief geschreven aan zijn partijgenote, staatssecretaris Bianca Debaets. Brussel Deze Week kon de brief inkijken.

Tot juni vorig jaar was Vandenbossche eerste ondervoorzitter van het Brussels parlement. Hij onderhandelde ook mee over de zesde staatshervorming. Het voorstel om de kinderbijslag van het federale niveau naar de tweetalige Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) over te hevelen kwam van Vandenbossche.

Volgens Vandenbossche gebeurde dat in de beste verstandhouding met PS-onderhandelaar Philippe Moureaux (PS). In de geest van de onderhandelingen én de onderhandelaars is het nooit de bedoeling geweest om één gemeenschap uit te sluiten, zegt Vandenbossche, integendeel: de GGC moet besluiten nemen die voor beide gemeenschappen aanvaardbaar zijn. Vandenbossche: “Nu stel ik vast dat de uitvoering van dit beleidsdomein (kinderbijslag, dv) toegewezen werd aan een overlegstructuur met de Franse Gemeenschap en de GGC. Betekent dit dat de normen voor de Vlaams-Brusselse gezinnen vastgelegd worden met uitsluiting van de Vlaamse Gemeenschap?”

Vandenbossche stelt zich ook vragen bij de keuze voor Famifed, dat als locomotief optreedt voor een aantal actoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kinderbijslagfondsen
Vandenbossche: “Vlaanderen duidde Kind en Gezin aan, een instelling die over alle ideologische grenzen heen het vertrouwen geniet van beide gemeenschappen.” Bovendien, aldus nog steeds Vandenbossche, kijkt Famifed jaloers naar de technologie die de Vlaamse privébedrijven gebruiken. Vandenbossche vreest dat de Vlaamse kinderbijslagkassen gaan afhaken als ze voor de betaling van de kinderbijslag de technologie van Famifed moeten aankopen.

Ook de restricties die de GGC hanteert, zinnen Vandenbossche niet: “De GGC pleegt voorlopig alleen overleg met instellingen die minstens 40.000 leden tellen in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen. Kinderbijslagfondsen als Acerta, Xerius, Mensura, Horizon en ADMB worden uitgesloten. Dat zijn instellingen die hun wortels in Vlaanderen hebben, maar vaak in heel het land actief zijn.”

Ankerpunten
Maar voor Vandenbossche wegen de politieke conclusies door: “Als de GGC, die binnen afzienbare tijd over een enorm budget beschikt, op deze weg verdergaat, hebben we over twintig jaar geen Vlaamse Gemeenschap meer in Brussel, alleen nog individuele Vlaamse Brusselaars. We zijn met steeds minder, dat betekent dat onze instellingen onze enige ankerpunten zijn. Hoelang gaat de Vlaamse Gemeenschap desgevallend nog investeren in Brussel?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni