Standpunt BDW: Kiezen voor het kanaal

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
14/05/2014

Het is en blijft een onorthodoxe manier van besluitvorming. Op drie weken voor de verkiezingen besliste de Brusselse regering dat er tegen 2018 in de Citroëngarage aan de Sainctelettesquare een museum voor moderne en hedendaagse kunst komt.

Behalve de locatie en die optimistische datum is er over het museum niks bekend.

Welke collectie gaat men er tentoonstellen? Overleg met de federale regering over de collecties van het huidige museum voor Schone Kunsten is er niet geweest. Geld is er niet voorzien. Studies voor de herbestemming van het Citroëngebouw zijn er niet. En wat met het Vanderborghtgebouw waar de federale collectie tijdelijk naartoe gaat? En is de Sainctelettesquare echt de aangewezen plek?

De Brusselse regering besliste het museum in te passen in de herwaarderingsplannen voor de kanaalbuurt. Dat is niet meteen een keuze die vanuit de collecties vertrekt, maar vanuit de invalshoek van stadsontwikkeling zijn er zeker argumenten voor.

Al zijn er ook mensen die vinden dat een keuze voor de Ninoofsepoort als locatie een nog duidelijker engagement voor de moeilijke kanaalbuurt had betekend.

Barcelona
In het buitenland zijn er geslaagde voorbeelden van nieuwe musea die een buurt deden heropleven. Twintig jaar geleden werd in Barcelona het Macba ingehuldigd, het Museu d’Art Contemporani. In het midden van een armoedige volkswijk, El Raval, werd het hedendaagse complex van de Amerikaanse architect Richard Meier gebouwd.

Twee decennia later heeft de buurt effectief een gedaanteverwisseling ondergaan. In de nauwe straatjes rond het museum bevinden zich nu hippe modewinkels, een fantastische boekhandel, cafés en restaurants.

Toch staat het succes van Macba niet automatisch garant voor evenveel succes in Brussel. In Barcelona zijn er te weinig musea voor te veel toeristen, en ligt dat Macba dicht bij het toeristische hart van de stad, de Ramblas. Rond het Macba kan je van het ene kunstencentrum naar de andere erfgoedsite flaneren.

Stadsautostrades
Aan die voorwaarden is in de directe buurt van Sainctelette voorlopig niet voldaan. Rondkuieren tussen stadsautostrades? De kanaaloevers bruisen nog niet van leven. De buurt wordt als te onveilig ervaren – zie het recente protest van het ACOD tegen een verhuizing van Vlaamse ambtenaren naar Thurn & Taxis.

Toch zijn er ook hoopvolle tekenen: er wonen in de buurt erg veel jongeren en getalenteerde artiesten, en die heeft zo’n museum nodig. Het Kaaitheater is een directe buur. Er zijn een hoop toekomstplannen en Europees geld voor de kanaalbuurt.

Laat ons hopen dat de volgende Brusselse regering écht haar tanden in het dossier zet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni