Kerstvideo Ouriaghli verwijst naar Francken en Hitler

© brusselnieuws.be
25/12/2014

Brussels schepen Mohamed Ouriaghli (PS) heeft een eindejaarsvideo gemaakt met verwijzingen naar Theo Francken en Adolf Hitler, zij het via een filmhistorische omweg.

In de video zien we schepen Ouriaghli (PS) aan tafel in een luxerestaurant met twee collega's, een van Congolese origine, en een Duitser genaamd Theo Alamenthe. Nadat de verteller heeft verwezen naar de beruchte uitspraak van Theo Francken dat migranten uit Congo of Marokko geen meerwaarde hebben, vraagt Ouriaghli aan de ober om het recept van de Tajine à la Biche uit te leggen.

Wat volgt is een imitatie van een scène uit de Franse filmklassieker Le Grand Restaurant, waarbij Louis de Funès steeds meer op Hitler begint te lijken terwijl hij het recept uitlegt.

Op het einde verschijnt ook burgemeester Yvan Mayeur (PS) op het toneel. Hij spoort Ouriaghli aan om naar het vuurwerk te komen kijken op het De Brouckèreplein.

De video is duidelijk ludiek bedoeld, maar zal waarschijnlijk niet helpen om de plooien glad te strijken tussen Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Ouriaghli's woordvoerder zegt vrijdag in De Morgen dat het niet de bedoeling was om een polemiek op te starten. "De schepen wil geen vergelijking maken tussen Francken en Hitler. Dit is bedoeld als een knipoog en we willen geen parallel maken met het nazisme. Wel kaarten we zijn discours aan. Er zijn verschillende onrespectvolle uitspraken geweest van de staatssecretaris".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni