© Jurgen via Foursquare

Kennis Nederlands Decourty niet bewezen, pedofiele agent weer in dienst

© brusselnieuws.be
11/07/2014

De Raad van State heeft het ontslag van een voor zedenfeiten veroordeelde agent vernietigd. De kennis van het Nederlands van leden van het politiecollege, en dan vooral van Elsens burgemeester Willy Decourty (PS), was niet voldoende bewezen.

De Nederlandstalige inspecteur F.D.L. van de zone Brussel-Stad en Elsene werd in november 2012 door het politiecollege ontslagen. Eerder veroordeelde een rechtbank hem tot een gevangenisstraf en een boete omdat hij minderjarige Romameisjes zou hebben betast. Het politiecollege vond die feiten zwaar genoeg om over te gaan tot ontslag.

Maar de Raad van State vernietigt nu die beslissing. De reden: de tuchtzaak werd afgehandeld zonder dat F.D.L. zeker is dat alle leden van het politiecollege de zaak begrepen. Van de beide burgemeesters in het college, Freddy Thielemans en Willy Decourty (beiden PS), stond de taalaanhorigheid immers niet vast. Er was ook geen tolk aanwezig die de stukken en de verklaringen van het Nederlands naar het Frans zou kunnen vertalen.

Het politiecollege voerde aan dat Thielemans jarenlang Nederlandse les gaf in het secundair onderwijs. Maar de Raad oordeelt “dat de verwerende partij wel uitgebreid uitweidt over de talenkennis van de burgemeester van de stad Brussel, maar dat “opvallend gezwegen” wordt over die van de burgemeester van de gemeente Elsene.”

Ook de hulp die Decourty kreeg van een tweetalige medewerker “kan niet goedpraten dat alleszins één lid van het politiecollege, de burgemeester van de gemeente Elsene, moest oordelen op grond van stukken die in een taal zijn gesteld waarvan niet vaststaat dat ze door hem werden begrepen.”

Volgens Het Nieuwsblad gaat de politie meteen een nieuwe procedure starten tegen F.D.L. om te vermijden dat hij weer in dienst komt.

Dronken agent
Ook in de zone Noord moet een ontslagen Nederlandstalige agent opnieuw in dienst genomen worden. Hij was aan de deur gezet na een dronken caféruzie.

Maar ook daar kon burgemeester Clerfayt (FDF), nochtans vlot Nederlandstalig, geen taalaanhorigheidsattest voorleggen.

De Raad van State oordeelde daarom dat het ontslag vernietigd wordt. Door de procedure niet te volgen heeft het college de rechten van de verdediging geschonden, zegt de Raad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni