Kasseienbrigade wil Havenlaan heraanleggen

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
26/01/2015

Het platform Actie Patrimonium Kasseien Platanen (APKP) wil een kasseienbrigade oprichten: een ploeg van een tiental laaggeschoolde Brusselaars die de stiel van het kasseienleggen in ere houdt. Eerste doelwit van de brigade is de heraanleg van de Havenlaan, vernam brusselnieuws.be.

Werkgelegenheid creëren voor laaggeschoolde Brusselaars, de stiel van het kasseienleggen in stand houden én een duurzame heraanleg bewerkstelligen van de Havenlaan, met behoud van de kasseien. Dat is het nieuwe actieplan van de APKP. Dat platform groepeert Inter-Environnement Bruxelles, de stedenbouwkundige vereniging Arau, het buurtcomité Maria-Christina en de vzw BrusselFabriek.

De APKP wil nu een expertisecentrum voor kasseien oprichten en contacteerde daarvoor ook al verschillende Brusselse ministers.

"Ik heb een lastenboek teruggevonden uit 1964 waarin precies staat uitgelegd hoe men op de best mogelijke manier kasseien plaatst", zegt Patrick Wouters van de APKP aan brusselnieuws.be. "Een van de argumenten die onder meer Brussel Mobiel gebruikt tegen de (her)aanleg van wegen met kasseien is dat er steeds minder aannemers zijn die weten hoe men kasseien moet aanleggen. Met ons project willen we die stiel niet verloren laten gaan."

"De brigade zou werk bieden aan een tiental laaggeschoolde Brusselaars. Als de hele Havenlaan met kasseien wordt heraangelegd, dan heeft de brigade werk gedurende negen maanden. Daarna kunnen ze andere werven voor hun rekening nemen", aldus Wouters.

Hergebruik bouwmateriaal
Maar dat is niet alles. De APKP zal aan de Haven van Brussel vragen om gratis een terrein ter beschikking te stellen voor het hergebruik van bouwmateriaal. Onrealistisch? "Helemaal niet", vindt Wouters. "In plaats van nu geld te geven aan dure aannemers van buiten Brussel kan het Gewest geld besparen door het hergebruik van bouwmaterialen. Dat is bovendien milieuvriendelijker en duurzamer."

De APKP tracht de Brusselse regering warm te maken voor haar voorstel. Gisteren maandag had ze een eerste verkennend gesprek met Minister van Werk Didier Gosuin (FDF).

Op 26 maart heeft de APKP een afspraak met minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A).

De Brusselse regering wil de Havenlaan heraanleggen met een asfaltlaag en weigerde een beschermingsprocedure voor de kasseien op te starten. BrusselFabriek ondernam daar juridische stappen tegen. De vereniging tekende beroep aan bij de Raad van State. Volgens Wouters is de kans klein dat de regering de werken aan de laan zal laten starten vóór de afspraak van de Raad van State. En die uitspraak kan op zich laten wachten.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni