Kansarme scholen Molenbeek verliezen 300.000 euro

© brusselnieuws.be
28/11/2014

Molenbeek zal bijna 300.000 inleveren als de Franse Gemeenschap doorzet met haar plannen om werkingsmiddelen voor kansarme scholen te schrappen. "We vrezen dat de sociaal zwakkeren hieronder het meeste zullen lijden", reageert burgemeester Schepmans (MR).

Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) schrapt een deel van de werkingsmiddelen voor scholen met veel kinderen uit kansarme milieus. Het vrijgekomen geld zou gebruikt worden om extra personeel aan te werven dat onder andere schooluitval moet voorkomen.

"Maar dat zal slechts heel gedeeltelijk de verliezen compenseren", reageert Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR).

In Molenbeek zouden zowat 80 procent van de scholen getroffen worden, goed voor een verlies van 288.955 euro. Met dat geld worden nu drie sociaal assistenten en twee logopedisten betaald, en daarnaast is er voor elke leerling een bedrag voorzien voor sociale en culturele uitstappen. Er wordt ook een bibliotheekje mee onderhouden.

"We vrezen dat hierdoor de steun aan de minder gegoeden zal verminderen", zegt Schepmans. "De inrichtende machten zullen de middelen die ze naar die initiatieven doen stromen, herbekijken. De uitdaging is om voldoende geld te blijven voorzien om de sociale emancipatie van de zwaksten te steunen."

Donderdag reageerde burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) eveneens bezorgd op de plannen. Ook scholen in zijn gemeente zouden zwaar moeten inleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni