kaart1 vliegroutes lagen chabert SPI def

Kanaalroute tijdelijk aangepast na belangenconflict

© Belga
04/08/2015

Het gebruik van de kanaalroute door vliegtuigen die opstijgen vanop Brussels Airport zal op 28 augustus gewijzigd worden naar de situatie zoals die bestond voor 19 juni 2015. Dat meldt Belgocontrol. Daardoor zal de route tijdelijk minder intensief bevlogen worden.

De wijziging komt er doordat het Brussel Gewest een belangenconflict had ingespannen tegen het intensievere gebruik van de kanaalroute gedurende de nacht. De extra vluchten kwamen er nadat federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) de lijst van toestellen wijzigde die de route mogen gebruiken. Een beslissing die bij het Gewest op de nodige onvrede kon rekenen.

De maatregel is evenwel niet definitief. Mogelijk keert men op 24 september al terug naar de oudere situatie, met meer vluchten. Dan loopt immers de termijn af om om een vergelijk te vinden in het Overlegcomité tussen de Belgische regeringen.

Belgocontrol is zelf ook niet opgezet met de sitatie. Twee weken geleden waarschuwde de verkeersleider al dat de voortdurende routewijzigingen zorgen voor "een onhoudbare situatie op operationeel vlak die de veiligheid van het luchtverkeer in gevaar zou kunnen brengen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni