Justitieproject Jaspers teruggefloten

JCO
© brusselnieuws.be
25/03/2015

De overlegcommissie van de Stad Brussel heeft een negatief advies gegeven voor de plannen van architectenbureau Jaspers-Eyers voor een nieuw justitiegebouw op de Regentschapsstraat. “Dit is niet de richting die we met de wijk uit willen.”

Het project komt van de nv Regent Invest en werd uitgetekend door het bureau Jaspers-Eyers. Het gebouw moest onderdak bieden aan de rechtbank van eerste aanleg en het parket-generaal.

De bouwaanvraag was al ingediend nog voor er een officiële opdracht was van de Regie der Gebouwen. Maar het project is nu op de overlegcommissie teruggefloten. De commissie, waarin zowel Stad als Gewest vertegenwoordigd zijn, gaf unaniem een negatief advies.

Volgens Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Commans de Brachène (MR) is het negatief advies een goede zaak. “We willen een project met meer ambitie voor de wijk, vandaar ons verzet”, zegt hij. “We hebben liever een project dat niet denkt in vierkante meters, maar dat zich bezig houdt met wat belangrijk is voor de buurt. We maakten ons ook zorgen over het effect op de leefbaarheid van de Boomstraat.”

Coomans breekt ook een lans voor een herwaardering van het Justitiepaleis, in plaats van een nieuwbouw. “We willen niet dat justitie uit het paleis wegtrekt”, zegt hij. “De huidige toestand van het gebouw, een gevolg van jarenlange desinvestering, moet aanpakt worden. Als er nu in het Justitiepaleis een stuk plafond naar beneden komt, sluit men die zaal en laat men de zaak liggen. Stel u voor dat u dat in uw eigen huis zou doen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni