'Justitie verdient meer dan inspiratieloos gebouw'

© brusselnieuws.be
20/01/2015

Architect Joachim Declerck pleit voor meer ambitie en visie bij de ontwikkeling van een nieuw justitiepaleis. De bouwaanvragen die nu worden ingediend, zullen leiden tot banale spiegelpaleizen, zegt hij. "Justitie is niet gebaat met de uitstraling van een grootbank of anonieme vastgoedoperatie."

In een opiniestuk in De Standaard schrijft Declerck dat de plannen voor een nieuw Justitiepaleis die vorige week uitlekten, hem doen vrezen dat het resultaat een ongeïnspireerd gebouw zal worden.

"Het nieuws wekt de indruk dat de federale overheid alleen focust op een voordelige, financiële operatie", zegt hij.

"Nog voor de overheid haar ambities en bouwprogramma heeft bekendgemaakt, worden bouwaanvragen ingediend. Die kant-en-klare projecten worden met zekerheid banale spiegelpaleizen. En dat kan ook niet anders: geen weldenkende ontwikkelaar die het risico kan lopen om een gebouw te realiseren dat er als een justitiepaleis uitziet, zonder zeker te zijn dat er ook echt een rechtbank in komt."

Justitie heeft een gebouw met een gezicht nodig, zegt hij, en niet "de uitstraling van een anonieme grootbank of vastgoedoperatie."

Hij pleit voor een goed geregisseerd stadsproject, een 'Justitieberg', "aan het einde van de Louizalaan, een plek met een van de mooiste panorama's op de Europese hoofdstad."

Een peperduur architecturaal hoogstandje hoeft het ook niet te worden. "Een nieuwe Poelaert hebben we niet nodig. Maar vervallen in een anonieme vastgoedoperatie is een ander extreem."

Joachim Declerck zit vanavond in de studio van Tvbrussel. Bekijk het studiogesprek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni