Joseph Mariënstadion wordt beschermd monument

Natacha Azare
© Brussel Deze Week
26/03/2009
Het Joseph Mariënstadion, thuishaven van derdeklasser Union Saint-Gilloise, is binnenkort een beschermd monument. Het stadion, dat dateert uit de jaren twintig van vorige eeuw, is vooral bekend om zijn mooie voorgevel in art-decostijl en zijn zeven expressionistische panelen over atletiek en voetbal.

Staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir (PS) heeft beslist het Joseph Mariënstadion, het oudste grote sportcomplex in Brussel, te beschermen. De voetbaltempel werd in 1922 ontworpen door Albert Callewaert en in 1926 in gebruik genomen. Het stadion omvat een voetbalveld, dat al in 1973 beschermd werd, en vier tribunes, waarvan er op dit moment nog twee in gebruik zijn. De andere twee tribunes zijn gesloten om veiligheidsredenen.

De thuishaven van Union Saint-Gilloise biedt plaats aan vijfduizend toeschouwers en ligt aan de Brusselsesteenweg in Vorst, op de rand van het Dudenpark. De indrukwekkende art-decogevel is ruim honderd meter breed en versierd met zeven uitgebeitelde panelen, gemaakt door Oscar De Clerck. Het zijn expressionistische bas-reliëfs met taferelen uit de twee disciplines waarin Saint-Gilloise uitblonk: atletiek en voetbal. In de beginjaren van de club waren de kleedkamers nog niet in het stadion zelf, maar hogerop in het park. Een typisch beeld van toen is de afdaling van de spelers van een houten trap om het veld te betreden. Later kregen de spelers dus 'promotie' en mochten ze zich in de catacomben van het stadion omkleden.

Sinds het ontstaan van de club werden er veel duels uitgevochten met Daring (nu opgegaan in de fusieclub FC Brussels) voor de eretitel 'beste club van Brussel'. De verliezer kreeg - vooral in de jaren 1950 - rouwberichten en condoleances en zelfs een imaginaire begrafenisceremonie cadeau van de winnende club.

In 1973 viel de ploeg definitief weg uit eerste klasse: nooit slaagde ze er nog in op het hoogste niveau terug te keren. Royale Union Saint-Gilloise werd elf keer landskampioen: alleen RSC Anderlecht en Club Brugge doen beter.

De thuishaven van blauw-geel krijgt ook veel lovende kritiek op de Grondhopper-website, en er zijn regelmatig Nederlanders, Britten en Duitsers die het architecturale pareltje komen bewonderen.

De bescherming is een opsteker voor de voetbalclub, die vorig seizoen van tweede naar derde klasse tuimelde en nu ook aan de staart van het klassement bengelt. Sinds begin dit jaar zijn er Italiaanse investeerders in de club, maar de stabiliteit is zoek. Vorige week nam coach Roland Van den Bosch ontslag na strubbelingen met het bestuur; hij werd vervangen door Carmelo Miceli, een pion van de nieuwe investeerders. Het Mariënstadion is het eerste Brusselse voetbalstadion dat beschermd wordt, maar zal dat niet lang alleen blijven. Aan de dossiers van de Royal Racing Club in Ukkel en het Racing­­sta­dion in Watermaal-Bosvoorde, ook wel Drie Linden genoemd, wordt gewerkt.

:: Met dank aan Union-archivaris Yves Van Ackeleyen voor de achtergrond­informatie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni