Joodse organisaties over uitspraken Vervoort: 'Onwaardig en schandalig'

© brusselnieuws.be
28/01/2015

Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) noemt de uitspraken van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort woensdag onwaardig en schandalig. De MR dient een motie in tegen de uitspraken van Vervoort in het Brussels parlement.

Vervoort zette zich in De Tijd met een forse vergelijking af tegen het voornemen van de federale regering om Syriëstrijders hun nationaliteit af te pakken. "Een van de eerste maatregelen van de nazi's was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen", stelde hij.

“De vergelijking maken tussen enerzijds een maatregel bedoeld ter bestrijding van jihadisten die zich tot vijanden van het westen verklaren, en anderzijds de anti-Joodse maatregelen uitgevaardigd door de Vichy-regering is onuitstaanbaar", vindt CCOJB. "Dit doet uitschijnen dat de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden ook vijanden van het westen zouden zijn geweest."

De Joodse organisaties verwachten een scherpe reactie van de PS, "in verhouding tot de historische verwarring en de belediging".

Die harde reactie kwam er niet. Brussels-PS voorzitster Laurette Onkelinx (PS) schaart zich achter Vervoort. Ze wijst erop dat Rudi Vervoort bekend is voor zijn sterk standpunt "tegen racisme en anti-semitisme en voor het samenleven".

De MR-fractie van het Brussels parlement keurt de uitspraken van Rudi Vervoort helemaal af. Fractieleider Vincent De Wolf heeft een voorstel van resolutie ingediend waarin het parlement de uitspraken van Vervoort laakt. “Dit is geen politiek spel. Wij doen dat om de democratische waarden van onze samenleving te verdedigen”, aldus De Wolf.

Bekijk hieronder ook de reportages van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni