Gedenkplaat aanslag Joods Museum

Vier maanden na de dodelijke aanslag heeft het Joods Museum in de Miniemenstraat de deuren opnieuw geopend. De straat is afgezet om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Premier Di Rupo zei bij de opening dat België klaar is om deel te nemen aan een coalitie tegen IS.

Sinds vandaag is het Joods Museum officieel opnieuw open, vier maanden na de aanslag die vier mensen het leven kostte. De opening valt samen met de Europese Dag van de Joodse Cultuur.

Wie zich op voorhand had ingeschreven, kon vanaf 11 uur een geleid bezoek volgen. Ook heel wat politici tekenden present, onder andere coformateur Charles Michel (MR) en minister in de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (CDH) zijn aanwezig.

Premier Di Rupo (PS) zei in een toespraak dat "de aanslag als een schok kwam voor ons land en de hele wereld. Het betekent een blijvend trauma. (...) Oude demonen en oude angsten werden weer tot leven gewekt."

"Elke daad van racisme of antisemitisme moet bestraft worden en onze justitie en veiligheidsdiensten zullen de strijd tegen het terrorisme verder opvoeren, in Europese en internationale samenwerking", ging hij verder. "We zijn klaar en bereid om deel te nemen aan een coalitie tegen IS als ons dat gevraagd wordt."

'Kernwaarden blijven'
Museumdirecteur Philippe Blondin dankte iedereen die het museum de voorbije maanden heeft gesteund.

Hij wees erop dat er voordien geen veiligheidsmaatregelen van kracht waren omdat het museum een open huis wilde zijn. "In het zicht van de barbarij moeten we die humanistische visie aanpassen. Maar onze kernwaarden blijven moed, burgerschap, dankbaarheid en vrijgevigheid."

Er zijn zondag inderdaad heel wat veiligheidsmaatregelen genomen om de heropening vlot te laten verlopen. De straat werd daarbij volledig afgezet.

Vanaf dinsdag gaan de deuren ook voor het grote publiek opnieuw open.

Op 24 mei werden vier mensen in het museum doodgeschoten. De Fransman Mehdi Nemmouche werd niet veel later opgepakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni