Jongetje uit IS-documentaire formeel herkend

© brusselnieuws.be
14/08/2014

Het jongetje uit de IS-documentaire is formeel herkend. Het kind is afkomstig uit Sint-Joost. Een lerares had het kind, dat in een jihadistische video uit Syrië werd opgevoerd als de zoon van 'Abdullah de Belg', herkend als een van haar leerlingen. Ook zijn twee zusjes zouden al wekenlang spoorloos zijn.

De zesjarige jongen is formeel geïdentificeerd, bevestigt het parket.

De leerkracht werkt op de Franstalige basisschool Joseph Delclef, meldde de krant Het Laatste Nieuws donderdag.

Na haar aangifte trok de politie gisteren meteen naar het thuisadres van de jongen, maar de woning bleek leeg. Buren zeggen dat het gezin enkele weken geleden vertrokken is naar het buitenland, naar hun eigen zeggen naar Engeland.

De politie confronteerde de buurtbewoners met de beelden van Abdullah de Belg en zijn zoontje uit de veelbesproken reportage van het Amerikaanse Vice News, waarop die volgens de krant meteen hun buur herkenden. "Honderd procent zeker."

Bekeerlingenbusje
Volgens het parket is de jongen in de video niet het biologische kind van 'Abdullah de Belg', het gaat om zijn stiefzoon.

Abdullah zelf is een Fransman van Algerijnse afkomst, die met zijn familie in 2009 van Lyon naar Sint-Joost verhuisde. Hij hield een bakkerij open in Etterbeek, maar die is sinds een tijdje dicht. De man nam naast zijn vrouw en stiefzoon vermoedelijk ook zijn twee stiefdochters mee naar Syrië, maar dat kan het parket niet bevestigen. Voor zover bekend werd hij niet gevolgd door de inlichtingendiensten.

De zoektocht naar zijn identiteit begon toen hij enkele dagen geleden opdook in een reportage over de extremistische moslimstrijders van IS(IS) in Syrië. In de reportage in Raqqa was te zien hoe vrouwen werden gestenigd bij verdenkingen van overspel en hoe ongelovigen werden gestenigd en onthoofd.

In de video werd ook Abdullah uitvoerig opgevoerd als een haatprediker die met een 'bekeerlingenbusje' rondrijdt. De beelden toonden ook zijn zogezegde zoontje van zes jaar, die desgevraagd zegt dat hij niet meer uit België, maar uit de Islamitische Staat komt en dat hij jihadist wil worden. "Omdat de ongelovigen moslims vermoorden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni