Jongerenwerkloosheid verder gedaald

© brusselnieuws.be
02/06/2014

In mei is de werkloosheid onder jongeren verder gedaald. Begin dit jaar dook de werkloosheidsgraad onder jongeren al onder de symbolische 30 procent en eind mei was het cijfer verder gezakt tot 27,5 procent. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Actiris.

Op jaarbasis is het aantal jonge werklozen (jonger dan 25) gedaald met 9 procent, zegt arbeidsbemiddelaar Actiris in een persbericht. In absolute aantallen gaat het om 12.528 jonge werklozen, meer dan 1.200 minder dan een jaar geleden. Gekeken naar de werkloosheidsgraad, gaat het om een daling van 30,3 procent in mei 2013 naar 27,5 procent voor mei 2014. De daling heeft veel te maken met de zogenaamde Youth Garantee, het programma dat jongeren binnen de zes maanden een job, een al dan niet door de overheid betaalde stage of een opleiding aanbiedt.

Volgens Actiris zouden de cijfers gedaald zijn zonder de inschrijving van Roemenen en Bulgaren. Sinds januari hebben meer dan 2.000 werkzoekenden met Roemeense of Bulgaarse nationaliteit zich ingeschreven als werkzoekende. Zij kunnen sinds 1 januari gebruik maken van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. "Hun aantal is zowat verdubbeld tegenover vorig jaar: van 1.265 in mei 2013 naar 2.438 in april 2014", aldus Actiris. "Zonder die stijging zou het aantal werklozen op jaarbasis met 0,6 procent gedaald zijn in plaats van met 0,5 procent gestegen."

Actiris merkt nog op dat de meeste Roemenen of Bulgaren zich inschrijven in de categorie ‘vrije inschrijvingen’ en ‘jongeren na studies’. "Hun inschrijving impliceert niet dat ze een werkloosheidsuitkering ontvangen of zullen ontvangen (ze voldoen niet aan de voorwaarden om werkloosheidsuitkering te ontvangen). We merken ook op dat het hier naar alle waarschijnlijkheid in hoofdzaak gaat om mensen die voordien al aanwezig waren in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni