Bart Van de Ven debat jeugdwerkloosheid

‘Jongerenbanenplan alleen lost jeugdwerkloosheid niet op’

© FM Brussel
07/10/2014

Een vijftiental organisaties vraagt de Brusselse regering om de jeugdwerkloosheid nog grondiger aan te pakken. Er moet meer jobcreatie komen, zeggen de initiatiefnemers.

De organisaties hielden een symbolische stoelendans aan het kabinet van de bevoegde Brusselse minister Didier Gosuin (FDF).

Ze willen vooral dat de nieuwe Brusselse regering meer doet aan de nog steeds hoge jeugdwerkloosheid.

De strijd tegen de jeugdwerkloosheid staat ook als een van de belangrijkste doelstellingen in het Brusselse regeerakkoord, maar de jeugdorganisaties hebben daar maar weinig vertrouwen in.

De Brusselse regering zet sterk in op instapstages voor schoolverlaters in het kader van het jongerenbanenplan. De voorbije maanden zorgde dat voor een daling van de jeugdwerkloosheid. Maar op langere termijn biedt dat plan vaak geen oplossing, vinden de actievoerders.

“We komen zelden in contact met jongeren die na enkele maanden een vaste betrekking vinden”, zegt Bart Van de Ven van jongerenorganisatienetwerk Het Werkt Ca Marche. “We zien vooral jongeren die van interimcontract naar stage naar opleiding hoppen, zonder uitzicht op een job. Zo’n instapstage kan een positief effect hebben, maar dan moet er ook een jobperspectief op volgen. Anders schiet die al zijn doelen voorbij.”

De organisaties vragen dan ook om structurele maatregelen die de 32.000 langdurig werkzoekende Brusselse jongeren aan een baan kunnen helpen. Een van de mogelijkheden zou zijn dat minister van Werk Gosuin voor meer jobcreatie in publieke sectoren zorgt, zoals de zorgsector en het onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni