Achttien Brusselse jeugd- en middenveldorganisaties hebben dinsdag actie gevoerd bij minister-president Rudi Vervoort (PS). Ze overhandigden hem een nieuwjaarsbrief met hun aanbevelingen om de jongerenwerkloosheid terug te dringen.

De regering lanceerde in oktober vorig jaar haar jongerenbanenplan. Dat garandeert schoolverlaters een job, een stage of een opleiding. Maar de organisaties, die zich verenigden in het platform ‘Het werkt – ça marche’ vragen zich af of dat plan wel haalbaar is.

“In sommige wijken ligt de jongerenwerkloosheid op 50 procent”, klinkt het. “Als het plan geen uitzicht geeft op een kwaliteitsvolle baan, dan lijkt het ons vooral een doekje voor het bloeden.”

Ook de focus op opleidingen en stages blijft niet buiten schot. “Die mogen niet de norm worden”, zegt het platform. “Het beleid moet gericht zijn op het stimuleren van de creatie van echte kwaliteitsvolle arbeidsplaatsen.”

Het platform raadt de regering verder aan ASO, BSO en TSO in het middelbaar te vervangen door een gemeenschappelijk curriculum tot 16 jaar. Er is ook een pleidooi voor tweetalig immersieonderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni