Jongeman beschuldigt politie van geweld bij interventie

© brusselnieuws.be
09/04/2014

Brusselaar Jurgen V. wil klacht indienen wegens politiegeweld, nadat hij bij een interventie zondag gewond is geraakt. De politie heeft hem zonder reden aangevallen, zegt hij. De politie ontkent en dient zelf klacht in wegens slagen en verwondingen tegen een agente.

Zondagmiddag rond 14 uur werd de politie van Brussel-Stad en Elsene opgeroepen wegens geluidsoverlast. Jurgen V. (26) had vrienden over de vloer en draaide muziek. De politie klopte bij hem aan, maar hij weigerde open te doen.

“Het was al de zoveelste keer dat een buurvrouw de politie belt, terwijl er niets aan de hand is”, zegt V. aan brusselnieuws.be. “Daarom deed ik niet open. Ik zette wel de muziek zachter. De agenten gingen weg. Uiteindelijk besliste ik toch achter hen aan te gaan om uitleg te geven.”

V. liep de agenten achterna in de trappenhal. Daar werd hij naar eigen zeggen meteen aangevallen door een van hen. “Ik zag niet eens wie het was en had geen kans om iets te zeggen. De agent duwde me met brute kracht tegen de muur, met de arm op mijn keel.”

De vrouwelijke collega van de agent wilde V. in de boeien slaan. "Daarop ben ik volledig in paniek geslagen en heb ik mij uit alle macht verweerd. Als verzet heb ik haar haren vastgegrepen en geroepen dat ik haar zou los laten als hij mij zou los laten." Maar dat deed de zaak alleen maar escaleren. “De man werd steeds agressiever en ik werd de hele trappenhal rond gestampt, terwijl we elkaar alle drie vastgrepen.”

Uiteindelijk werd V. overmeesterd. Een van de agenten zou aan de vrienden van V. gezegd hebben geen klacht in te dienen, omdat daar toch geen gevolg aan gegeven zou worden.

Na een stop in het ziekenhuis werd hij naar het commissariaat gebracht en opgesloten. “Ook daar kreeg ik nog enkele trappen. Ik moest mijn schoenen uitdoen en mijn T-shirt was stuk. Ik werd afgeblaft en heb tegen middernacht uiteindelijk zelf iets te eten moeten vragen. Pas tegen 3 uur ’s nachts werd ik uiteindelijk vrijgelaten.”

Klacht
Volgens de politie was het echter V. die zich gewelddadig gedroeg. “Hij deelde meteen een vuistslag uit, greep het haar van de vrouwelijke inspecteur en trok meerdere lokken uit. Ook op weg naar het commissariaat bleef hij zich verzetten. Hij zal worden aangeklaagd voor slagen en verwondingen.”

Over de lange detentie kan de woordvoerder van de politie zich niet uitspreken. “In dergelijke zaken kan iemand maximum 12 uur worden vastgehouden, dus is het mogelijk dat hij pas ’s nachts werd vrijgelaten.”

V. wil op zijn beurt zelf een klacht indienen bij het comité P.

Bij de politie wordt er op dit ogenblik geen onderzoek gevoerd naar de zaak. “Als er een officiële klacht komt, kan dat veranderen”, zegt de woordvoerder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni