Joden en moslims samen tegen antisemitisme en islamofobie

© brusselnieuws.be
16/06/2015

Het Coördinatiecomité van de Joodse organisaties van België (CCJOB) en Burger Initiatieven voor een Islam van België (BIIB) slaan de handen in elkaar. Beide organisaties willen samen strijden tegen antisemitisme en islamofobie en de impact van conflicten in het Midden-Oosten beperken.

Het CCJOB en de BIIB legden maandag een gemeenschappelijke verklaring af. Daarin pleiten ze voor dialoog en toonden ze zich bekommerd om "het toenemend aantal beledigingen en bedreigingen geïnspireerd door antisemitisme" alsook het racisme tegenover moslims. Daarnaast noemen ze de radicale islam een "plaag voor moslims en een bedreiging voor onze democratische samenleving."

Veel concrete acties zijn nog niet gepland. In de eerste plaats is het bedoeling dat de verschillende geloofsgemeenschappen elkaar beter leren kennen, klinkt het. Zo wil de BIIB christenen en joden uitnodigen op het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand voor moslims. Hetzelfde zou later gebeuren bij joodse feestdagen. De verenigingen denken ook na over initiatieven in het onderwijs.

Het CCJOB is de officiële koepelvereniging van Joodse gemeenschap in België. BIIB is een recent initiatief van organisaties, leidende figuren en burgers, die in de nasleep van de aanslagen bij Charlie Hebdo de handen in elkaar sloegen. "We drukken een tendens uit die steeds meer aanwezig is onder de moslims in België", zegt Khalil Zeguendi. "Om de angst en het gevaar uit het buitenland het hoofd te bieden, moeten we elkaar de hand reiken."

Beide organisaties zijn het erover eens dat de opflakkering van conflicten in het buitenland, en meer in het bijzonder het Israëlisch-Palestijns conflict, nog te veel effect hebben in België. "Vorige initiatieven tot toenadering tussen beide gemeenschappen botsten telkens op buitenlandse elementen", bevestigt CCJOB-voorzitter Serge Rozen. "We willen er ditmaal over waken dat we het conflict niet importeren uit het Midden-Oosten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni