Jo Cornu: ‘Binnen vijf jaar zelfrijdende treinen in Brusselse spoortunnels’

© brusselnieuws.be
10/02/2016

NMBS-topman Jo Cornu wil dat er over vijf jaar zelfrijdende treinen rondrijden op de Brusselse spoorlijnen. Met die treinen is vooral op de Noord-Zuidverbinding een grote capaciteitsverhoging mogelijk, hoopt Cornu.

"We zijn een studie gestart. Als alles goed gaat, is de technologie beschikbaar in 2020 of 2021”, zegt Cornu in De Standaard. Hij ziet de zelfrijdende treinen als een manier om de capaciteit van de Noord-Zuidverbinding te verhogen. Dat zou een goedkopere oplossing zijn dan een nieuwe spoortunnel graven.

De grootste drempel voor de invoering van het systeem ligt bij de software. Die moet geïntegreerd worden in het beveiligingssysteem voor de sporen. Er bestaat ook twijfel of zelfrijdende treinen wel even efficiënt zullen zijn als bijvoorbeeld zelfrijdende metro’s. Vooral de lange opstaptijden bij treinen zouden een groot deel van de tijdswinst tenietdoen.

Het systeem zou de werkgelegenheid bij het spoor niet in gevaar brengen. Ook in een zelfrijdende trein is altijd een bestuurder aanwezig om in te grijpen in geval van nood.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni