© Alain Bachellier

Jeugdwerkster Chambéry slaakt noodkreet op Facebook

© FM Brussel
10/09/2014

Een jeugdwerkster van buurthuis Chambéry in Etterbeek weekt heel wat reacties los met haar Facebookbericht na de zelfmoord van een jongen waar ze mee werkte. Ze vindt dat de maatschappij te hard is voor wie uit de boot valt, en dat er te veel bespaard wordt.

Jeugdwerker Annelies Verhoeven bij buurthuis Chambéry in Etterbeek luidde deze week de alarmbel in een open brief op haar Facebookpagina.

Ze schreef er een betoog tegen een maatschappij “waar we leren om eerst mensen in vraag te stellen wanneer ze hulp vragen. Te dubbel checken of het geen profiteurs zijn. Een maatschappij waarin we het leren normaal vinden dat steeds minder mensen meer werk moeten doen, omdat anders een andere groep niet genoeg winst kan maken.”

Daarop kwamen heel wat reacties en het bericht werd druk gedeeld.

“De zelfmoord van een jongen waar ik mee werkte heeft een aantal persoonlijke frustraties bij mij losgemaakt”, legt Verhoeven uit aan FM Brussel. “Ik wilde het gewoon van me afschrijven, maar door de vele reacties merk ik dat het een algemeen gedragen boodschap is.”

Verhoeven en haar collega's worden dagelijks geconfronteerd met problemen die alleen maar groter worden. Ze ziet als jeugdwerker in Etterbeek almaar meer jongeren afglijden.

“Ik zie jongeren passeren en uit de boot vallen, ouders die ten einde raad zijn, scholen die niet meer weten hoe ze het moeten aanpakken. Pas op, sommigen geraken er uiteindelijk wel. Maar het is veel moeilijker voor hen. Wie opgroeit in een comfortabel middenklassegezin, kan zich soms moeilijk voorstellen met welke zorgen die jongeren te kampen hebben.”

Ze vreest ook voor besparingen in de welzijnssector. “En er hangen ons nog meer besparingen boven het hoofd, dus dan moeten we het met nog minder doen. We worden bijna gedwongen te kiezen tussen jongeren. En ik zie elke dag dat we nodig zijn, terwijl zelfs dat meer en meer in vraag wordt gesteld. Dat is frustrerend."

Het volledige interview kunt u beluisteren als u op 'audio' klikt bij de foto.

Annelies Verhoeven sprak ook met tv brussel: 'Ik hoop op politieke reactie'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni