Jeugdwerkloosheid op laagste peil in 24 jaar

© Belga
05/02/2016

Het aantal Brusselse werkzoekende jongeren staat in januari op het laagste punt sinds 1992. 11.550 jongeren zoeken momenteel een job. Kanttekening is wel dat veel jongeren geschrapt werden omdat ze hun uitkering verloren.

In vergelijking met december 2015 waren er in januari 1.387 minder jonge werkzoekenden. In januari 2015 lag de jeugdwerkloosheidsgraad nog op 28,4 procent, in januari 2016 is dat cijfer gezakt naar 26,7 procent. Op jaarbasis is er zelfs een daling van 10,7 procent.

"We merken bij Actiris al twee en een half jaar lang dat de jeugdwerkloosheid daalt. Dat is heel positief, de economie draait weer beter en ook bij Actiris slagen we erin om drie keer zoveel jongeren aan een job te helpen dan vijf jaar geleden", zegt Sarah Thomas, woordvoerder van Actiris.

"Er is een echte daling, maar we plaatsen daar ook een kanttekening bij, want in januari is 20 procent van die daling te wijten aan jongeren die hun uitkering verliezen en uit onze cijfers verdwijnen. Van die jongeren weten we niet goed of ze nu een job hebben of zich niet meer inschrijven", aldus Thomas.

Sociale media
Met de Act4Work-campagne wil Actiris de jongeren op hun niveau bereiken. Het project werd voorgesteld door vijf jonge tijdelijke woordvoerders, Mehdi, Greta, Marie, Julien en Iannis, die met hun verhaal anderen moeten inspireren in de zoektocht naar een job.

"Wij kunnen op het niveau van de jongeren praten en zeggen: kijk ik was vroeger ook werkzoekende en nu heb ik een job gevonden. Het is dus mogelijk. Kom je inschrijven", getuigt Marie Frenay, die twee weken geleden werk vond. Jongeren doen steeds minder een beroep op de traditionele media, daarom zet Act4Work nu in op sociale media en andere initiatieven.

"Onze communicatie was veel te traditioneel, we moeten nu meer aansluiten bij ons publiek. Naast de advertising op de sociale media is er een street art-campagne, met een grote graffitibanner in de metro aan de Beurs en een campagnewagen die rondrijdt in de Brusselse wijken. Zo bereiken we bijvoorbeeld ook Molenbeekse en Schaarbeekse jongeren", aldus Thomas.

Ook algemeen gezien dalen de werkloosheidcijfers in Brussel. In 2016 telt het Brussels Gewest 100.471 niet-werkende werkzoekenden, een daling van 7.750 personen of 7,2 procent op jaarbasis. Eind januari 2016 bedraagt de werkloosheidsgraad 18,3 procent, terwijl die in januari 2015 nog 20,4 procent bedroeg.

Verslag tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni