© Actiris

Jeugdwerkloosheid daalt voor 28ste maand op rij

© Belga
01/10/2015

De werkloosheidsgraad bij jongeren in het Brussels Gewest is 2,4 procentpunt gedaald in september. De werkloosheidsgraad bij jongeren bedroeg eind september 28,9 procent. Een jaar eerder bedroeg die 31,3 procent, twee jaar eerder zelfs 33,9 procent. Het is de 28ste maand op rij dat de werkloosheid daalt, zo melden Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Didier Gosuin (FDF) en voorzitter van de Brusselse openbare tewerkstellingsdienst Actiris Grégor Chapelle.

Gosuin en Chapelle benadrukken ook dat ze net als het VBO de jeugdwerkloosheid willen doen dalen. Volgens hen nemen de Brusselse openbare diensten hun verantwoordelijkheid, aangezien de jongerenwerkloosheid met een vijfde is gedaald in Brussel. "Dat is vooral te danken aan de kolossale inspanningen via de jongerengarantie, een maatregel die tot doel heeft dat elke jongere die zich inschrijft bij Actiris een begeleiding op maat krijgt, een job, een stage of een opleiding."

Gosuin en Chapelle deden ook een oproep aan de werkgevers om meer gebruik te maken van de diensten van Select Actiris, door hen een maximaal aantal vacatures door te geven. Ook vragen ze te zorgen voor meer instapstages bij bedrijven. Beide zijn onontbeerlijk om de uitdagingen in Brussel aan te gaan, vinden Gosuin en Chapelle. Volgens Eurostat bedraagt de werkloosheidsgraad in het Brussels Gewest 39,5 procent. Gosuin zegt dat dat cijfer "absoluut geen steek houdt".

De minister zegt dat het om een schatting gaat op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten, die een veel grotere foutenmarge heeft in Brussel omdat de steekproef klein is. Bovendien beschouwt Eurostat jongeren tussen vijftien en achttien jaar die nog schoolplichtig zijn als werkloos. De enige representatieve cijfers in België zijn diegene die gebaseerd zijn op de gegevens van de regionale tewerkstellingsdiensten (Actiris, VDAB, Forem, ADG).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni