Jette lanceert proefproject met tweetalige naschoolse opvang

SDS
© brusselnieuws.be
29/06/2015

De Jetse gemeentelijke basisscholen Poelbos en Arbre-Ballon, die vlak bij elkaar liggen, starten in 2016 met een tweetalige naschoolse opvang. Ouders zijn er al langer vragende partij om de andere landstaal beter of meer te leren op school.

De beslissing om een tweetalige opvang uit te bouwen is genomen door de twee schepenen bevoegd voor respectievelijk het Frans- en het Nederlandstalig onderwijs. Dat meldt La Dernière Heure.

Eigenlijk wilden de Nederlandstalige Jetse schepen van Onderwijs Brigitte Gooris (Open VLD) en haar Franstalige evenknie Geoffrey Lepers (MR) starten met immersieonderwijs op beide scholen. “Maar de wetgeving in het Nederlands- en Franstalig onderwijs is niet gelijklopend, wat zo’n project uiterst moeilijk maakt", zegt Gooris aan brusselnieuws.be. "Er loopt wel één dergelijk project in Molenbeek, en we wachten de resultaten daarvan af.”

Daarom besloten de schepenen om alvast een start te maken met een tweetalige naschoolse opvang. Dat zal gebeuren in twee scholen op de Laarbeeklaan: de Nederlandstalige Poelbosschool en de Franstalige collega’s van Arbre-Ballon (de uitbreiding van de vroegere Dielegemschool). Wellicht vanaf het schooljaar 2016-2017, mocht de voorbereiding iets vlotter gaan dan verwacht al vanaf januari 2016.

De twee scholen delen geen gebouwen of speelplaats, maar liggen wel naast elkaar, wat de praktische kant van de zaak vergemakkelijkt. Concreet zullen Franstalige leerlingen in de Nederlandstalige school worden opgevangen door Nederlandstalige begeleiders en ongeveer een derde Nederlandstalige leerlingen. Aan Franstalige kant zullen omgekeerd dan weer ongeveer twee derde Nederlandstalige kinderen terechtkunnen.

Veel 'echt' Nederlandstalige kinderen
“In Poelbos komt het merendeel van de kinderen uit Nederlandstalige gezinnen, in tegenstelling tot de andere twee Nederlandstalige gemeentescholen”, zegt Gooris. “De school ligt recht tegenover het UZ Brussel, en trekt daarnaast ook kinderen uit de Vlaamse Rand aan. Bij de ouders leefde al langer de vraag om meer lesuren Frans. En hetzelfde gold voor de ouders in de Franstalige buurschool.”

“Als we de groepen 50-50 hadden verdeeld, bestaat het risico dat er groepjes gevormd zullen worden”, zegt Gooris.

Ouders op de beide scholen kunnen zich vrijwillig inschrijven voor het project. Of ook kinderen van de andere gemeentelijke basisscholen zullen kunnen instappen, weet Gooris nog niet. Ze benadrukt dat het om een pilootproject gaat en dat nog veel details uitgewerkt moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni