Michael Sels

Jetse Sens Unique stelt cd voor

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
25/03/2015

De lente is in ‘t land. Rechtdoor nu naar de zomer, zo lijkt Sens Unique, de groep van ex-Jettenaar Michael Sels, te hebben gedacht bij het plannen van hun cd-voorstelling nu zaterdag in Essegem. Een cd die je perfect vergezelt tijdens een lange weg naar het Zuiden.

Sens Unique, dan denk je aan een Franstalige groep, maar niet is minder waar.
Michaël Sels: “Geen van onze groepsleden heeft het Frans als moedertaal, maar we hebben er wel voor gekozen om uitsluitend in die taal te zingen. Het is allemaal begonnen op een scoutscursus waar ik Wouter – de zanger van de groep – heb leren kennen en we liedjes in het Engels, Spaans, Frans en Nederlands zongen, maar uiteindeijk kozen we om enkel verder te gaan in het Frans. We hebben allebei iets met die taal. Wouter heeft zijn studies voor bio-ingenieur gedeeltelijke in Louvain-La-Neuve volbracht, en ikzelf heb vertaler Spaans-Frans gestudeerd en heb daarvoor een jaar in Aix-en-Provence vertoefd.”
“De naam Sens Unique is uit een brainstormsessie ontstaan en heeft uiteindelijk inspirerend gewerkt voor het maken van nieuwe liedjesteksten. Bewust of onbewust was het thema ‘onderweg zijn’. In de eerste plaats denk je dan aan reizen, maar we zien het ook en vooral als een mooie metafoor voor de levensweg die we elk afleggen.”
“Bovendien lijkt onze klank met viool en accordeon heel erg op die van Franse groepen als Noir Désir, Louise Attaque en Balimurphy, maar de teksten zijn heel verschillend. Ze zijn minder poëtisch en eerder sloganesk, zoals Angelsaksische poprock.”

Jullie stellen jullie cd in Gemeenschapscentrum Essegem voor.
Sels: “Ik ben zelf van Jette afkomstig en toen een goede vriendin op de proppen kwam met het idee om ons eerste concert daar te geven, was ik meteen enthousiast. We kwamen er heel snel uit met het gemeenschapscentrum.”
“We hebben hier in Brussel al een publiek. We hebben toch al veel bijval gekregen aan Franstalige kant met fijne concerten in het Cultureel Centrum van Jette, Le Rayon Vert en Rallye Chantons Français waar onze muziek goed onthaald werd. Veel van mijn oude vrienden zullen naar het concert komen, het wordt een thuismatch.”

Veel luisteraars zullen zich afvragen waar de naam van jullie cd [am’bRas] vandaan komt?
Sels: “Het is ten eerste een fonetische schrijfwijze en we verwijzen daarmee naar zowel embrasser (kussen, omhelzen) als embarrasser (lastigvallen, kwellen). Onze muziek gaat vaak over liefde en passie en daar heb je goede en kwade dagen in. Dat het in het Nederlands als ambras (dialect voor ruzie) leest, is ook mooi meegenomen.”

Single ‘En route’ kan je al op iTunes kopen, cd [am’bRas] volgt en is nu al te koop via www.sensunique.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni