‘Je kan niet tot je 65ste aan de band staan’

© brusselnieuws.be
15/12/2014

Bij Audi in Vorst loopt op de nationale stakingsdag geen enkele auto van de band. Vooral de pensioenmaatregelen die de federale regering wil nemen liggen daar onder vuur. "Aan de band staan is oké als je 20 bent, maar niet als je 60 bent."

Bij Audi in Vorst is ongeveer 4 op de 10 werknemers ouder dan 50 jaar. De plannen van de regering om de pensioenleeftijd op te trekken en het brugpensioen terug te schroeven vallen dus niet in goede aarde.

“Als je 20 jaar oud bent is het nog oké om aan de band te staan, eens de 50 gepasseerd krijgen mensen het moeilijk”, zegt ABVV-afgevaardigde Hedwin De Clercq.

“Nu probeert men daar een mouw aan te passen door mensen bijvoorbeeld een andere post te geven, maar het is maar de vraag of dat in de toekomst ook haalbaar is.”

Vandaag kunnen werknemers bij Audi nog op brugpensioen op 56 jaar. “Volgend jaar komt daar een jaar bij, maar uiteindelijk zal dat naar 60 jaar gaan”, zegt De Clercq. “Ikzelf werk al vanaf mijn veertiende. Als ik met pensioen ga zal ik er dus een loopbaan van 46 jaar op hebben zitten. Dat kan wel tellen. En er zijn hier bij Audi wel wat mensen die in dezelfde situatie zitten. Je kan dus begrijpen dat die zaken hier heel gevoelig liggen.”

Volgens De Clercq is ook de directie van Audi zelf niet tevreden met de verhoging van de pensioenleeftijd. “Wat moet er gebeuren met de oudere werknemers”, vraagt De Clercq zich af.

“Gaat het bedrijf de posten van die mensen aanpassen? Dat kost hen ook geld, dus die kans is klein. Je zal dus meer en meer mensen in ziekteverlof zien gaan omdat het werk te zwaar wordt. Mensen leven dan wel langer, maar het is niet de bedoeling dat je tijdens je pensioen alleen maar geld naar de dokter draagt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni