© G Dos Santos/Twitter

Jambon vraagt officieel onderzoek naar rellen

© brusselnieuws.be
20/11/2014

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een officieel onderzoek gevraagd naar de rellen bij de nationale betoging van 6 november. Het onderzoek komt er nadat overleg tussen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de politie afsprong.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door de Algemene Inspectie van de federale en de lokale politie.

Donderdag nog was er overleg tussen de politie een burgemeester Mayeur, maar dat overleg sprong na twee uur af. Hoe de betoging uit de hand kon lopen, is nog altijd niet duidelijk. Daarom wil Jambon bijkomend onderzoek. “Snelheid is daarbij niet het belangrijkste, wel dat het goed en correct gebeurd “, zegt hij.

"Gelet op het aantal gewonden en de toegebrachte schade, niet alleen aan de burgers, maar ook aan politiemensen, is het noodzakelijk dat volledige klaarheid wordt gebracht over wat er op 6 november is gebeurd, in al zijn aspecten, ook in termen van richtlijnen die al dan niet zijn gegeven", zegt Jambon.

Burgemeester Mayeur ligt onder vuur omdat hij zijn korps in de steek zou gelaten hebben bij de betoging. De vergadering van woensdag bracht daar geen verandering in. Mayeur was daar volgens Het Laatste Nieuws erg kort. "Ik sta hier niet voor het tribunaal van Moskou! Beeld jullie vooral niet in dat jullie me hier kunnen verhoren”, zou hij gezegd hebben.

Tijdens de vergadering kwamen wel pijnpunten aan de oppervlakte. Zo zou de politie onvoldoende getraind zijn voor betogingen van dergelijke omvang en was het materiaal ontoereikend, zoals schilden die de benen niet beschermden.

Ook zou er voor de betoging geen risico-analyse gemaakt zijn, hoewel dat verplicht is, en werd de preventieadviseur niet geraadpleegd. Ook zou de straal van de waterkanonnen te zwak zijn geweest om de betogers op afstand te houden en zouden de busjes traangas niet naar behoren hebben gewerkt.

Bij de nationale betoging kwam het tussen het Zuidstation en de Hallepoort tot zware rellen. Daarbij raakten meer dan 100 agenten gewond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni