Jambon: 'Spijtig dat Mayeur politieke zaak maakt van politiebezoek'

© FM Brussel
24/12/2014

Ik wilde enkel de mensen die instaan voor onze veiligheid een hart onder de riem steken, maar mijnheer Mayeur maakt er een politieke zaak en dat is heel spijtig. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) naar aanleiding van het geweigerde bezoek aan de Brusselse politie.

Dinsdagavond had Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) laten weten dat Jambon niet welkom is bij de Brusselse politie. De minister wilde daar op kerstavond taarten komen afleveren. "Ik vind het spijtig dat mijnheer Mayeur hier een politieke zaak van maakt want mijn bezoek had niets te maken met politiek", zegt Jambon aan FM Brussel. "Ik wilde enkel de mensen die instaan voor onze veiligheid, ook vannacht wanneer iedereen aan het feesten is, een hart onder de riem steken."

Daarvoor had hij net de Brusselse politie uitgekozen omdat die zware averij opliep bij de uit de hand gelopen betoging van 6 november. Het is trouwens sinds die bewuste betoging en de politieke reacties achteraf die de relatie tussen Mayeur en Jambon nu bemoeilijkt.

"Ik heb geen enkel probleem met mijnheer Mayeur en ik heb hem ook van niets beschuldigd", aldus nog Jambon. "Wel waren er klachten over de coördinatie van de politie bij de betoging. Dan is het mijn plicht om dat te onderzoeken. Wij wachten nu op de uitkomst en zullen er dan de nodige lessen uit trekken."

De resultaten van dat onderzoek worden ten vroegste midden januari verwacht. "We zullen na de feesten alvast contact opnemen met mijnheer Mayeur om te overleggen."

Ook Mayeur, die momenteel in het buitenland zit, laat weten dat hij de dialoog wil aangaan "op een serieuze manier." De burgemeester wil het niet alleen hebben over de manifestatie van 6 november, maar ook over de algemene werking van de politie. Die heeft haar handen vol met de vele topontmoetingen en manifestaties in de hoofdstad. Bovendien gaat het budget voor 2015 omlaag. "Hij is welkom om daarover met ons te praten in januari", aldus Mayeur.

Jambon heeft zijn bezoek aan het Brussels korps geannuleerd maar zal de beloofde kersttaarten wel laten afleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni