Jambon opent onderzoek naar politiebevelen tijdens nationale betoging

© brusselnieuws.be
09/11/2014

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat de leiding over de politie tijdens de nationale betoging van donderdag onderzoeken. Anonieme agenten hadden getuigd dat ze niet mochten tussenbeide komen om collega’s in nood te helpen. "Mocht dat waar zijn, dan is dat een ernstige aangelegenheid.”

Jambon deed zijn uitspraken zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

Zaterdag stonden in verschillende media anonieme getuigenissen van agenten die zeiden dat ze het bevel hadden gehad om niet tussen te komen, terwijl hun collega’s in nood waren. Dat zou gebeurd zijn tijdens de nationale betoging van donderdag. De agenten wezen daarbij Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) met de vinger. Die laatste ontkent alle schuld.

De minister wil via de overlegcomités informatie verzamelen om te zien of de beweringen van de agenten kloppen. "Dan heb ik alle informatie om te kijken of het waar is wat er in deze krantenartikels staat, en dan zullen we gepast optreden”, zei hij.

De vicepremier lanceerde ook een oproep naar het ABVV om mee te werken aan het onderzoek naar de rellen. De socialistische vakbond is tot nu toe niet bereid om relschoppers te helpen identificeren. De christelijke vakbond ACV is wel bereid dat te doen. "Het is in het belang van de vakbonden dat zij ook mee helpen te voorkomen dat zo'n rellen gebeuren en dat degenen die nu verantwoordelijk zijn voor die rellen ook streng gestraft worden”, aldus Jambon.

Bij de rellen van donderdag raakten volgens een laatste balans 111 agenten gewond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni