Jambon: 'Ik ga Molenbeek opkuisen'

© brusselnieuws.be
15/11/2015

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is van plan om in te grijpen in Sint-Jans-Molenbeek, nu is gebleken dat inwoners van de gemeente betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Samen met de federale politie werkt hij aan een specifiek plan voor de gemeente. "Het probleem moet voor eens en altijd met wortel en tak uitgeroeid worden."

Zaterdag pakte de politie in Molenbeek vijf verdachten op naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. In een interview met VTM zei Jambon dat het geen toeval is dat er een link is met Molenbeek.

Volgens hem werken de maatregelen tegen radicalisering en terrorisme wel in andere steden, zoals Vilvoorde en Antwerpen, maar niet in Molenbeek. "In Antwerpen en Vilvoorde is het vertrekken naar Syrië gestopt, maar niet in Molenbeek."

En daarom gaat Jambon het dossier-Molenbeek naar zich toe trekken. "Ik ga Molenbeek opkuisen. Dit kan niet blijven duren, we moeten daar paal en perk aan stellen. Ik ga kijken hoe het komt dat het daar fout loopt en wat we er nog extra moeten doen. Want dit kunnen we niet langer aanvaarden", aldus Jambon.

Repressie
Ook premier Charles Michel (MR) is van mening dat er moet opgetreden worden in Molenbeek.

"Ik stel vast dat er bijna elke keer een link is met Molenbeek, dat is een gigantisch probleem. We hebben al initiatieven genomen in de strijd tegen radicalisering, in een preventieve strategie, maar daarnaast moet er ook meer repressie komen", zei Michel in De Zevende Dag op VRT.

Er komt een specifiek plan voor Molenbeek. Ook de federale politie werkt daaraan mee, zei de commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle in De Zevende Dag.

Volgens Catherine De Bolle wordt de politie "enorm geconfronteerd" met de problemen in Molenbeek. Op de Nationale Veiligheidsraad heeft de procureur-generaal van Brussel aangekondigd dat er een plan van aanpak zal worden uitgewerkt voor de gemeente, aldus De Bolle.

Zoveel te beter
De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans vindt het niet erg dat Jambon zich persoonlijk over het dossier wil buigen. "Als Jambon en de federale politie Molenbeek willen verlossen van de terroristen, zoveel te beter dan", zegt ze aan RTBF.

Volgens haar doet de gemeente veel om het probleem aan te pakken: "We hebben al twee jaar geleden maatregelen genomen. We hebben een preventie-adviseur tegen radicalisering die opleidingen voorziet, die langsgaat bij scholen en families,… En bij de politie hebben we een cel radicalisering van vier personen", aldus Schepmans.

Volgens Schepmans doet de gemeente alles wat ze kan, maar is het vooral de Staatsveiligheid en het federale parket die het probleem moeten aanpakken: "De lokale politie heeft niet de middelen om in dit soort materie het onderzoek te voeren."

De woorden van Jambon ziet ze niet als een aanval, maar als een teken dat de regering Molenbeek wil helpen.

Met de vergelijking met Vilvoorde en Antwerpen is ze het niet helemaal eens: "Ik ben er niet van overtuigd dat ze in Antwerpen even concreet te werk gaan als wij. En de terrorist die een aanslag op de Thalys probeerde te plegen, is inderdaad langs Molenbeek gepasseerd, maar ook langs Vlaanderen."

"Het klopt dat er in Molenbeek een voedingsbodem bestaat voor gewelddadige radicalisering. Maar bij ons gaat het vooral om geïsoleerde individuen, die moeilijker op te sporen zijn. In Vlaanderen verliep de radicalisering vooral via organisaties als Sharia4Belgium", besluit Schepmans.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni