Innovatieve start-ups winnen 500.000 euro: 'Goed voor meer duurzame prototypes'

AB
© brusselnieuws.be
27/01/2016

De prijs Rise Innovative Starters is dinsdag uitgereikt aan drie Brusselse ondernemingen met een hoog innovatief gehalte. De laureaten ontvangen een subsidie tot 500.000 euro om hun toekomstplannen waar te maken. “Binnen twee jaar moeten we verdubbelen naar twaalf personeelsleden.”

De Innovative Starter-prijs werd dinsdag voor de vierde keer overhandigd door Innoviris en door staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan (PS). De laureaten krijgen een flinke subsidie om hun strategische toekomstplannen in een tijdsspanne van drie jaar waar te maken.

De eerste laureaat is Amia Systems, een spin off van de universiteit ULB. Ze creëren software om de productieprocessen van industriële bedrijven te optimaliseren. Amia Systems mikt erop om de technologische voorsprong te behouden die nu reeds aanwezig is in het bedrijf. Dankzij de subsidies kunnen ze hun softwarepakket verder automatiseren, nieuwe markten aanboren en een efficiëntere manier van dataverzameling ontwikkelen.

Internet of Things
Productize is achtien maanden geleden opgericht en heeft een innovatieplan van 690.000 euro klaarliggen. Ze werken in de nieuwe markt van Internet of Things. “Na het verbinden van mensen via mobile en social media verbinden we nu de fysieke leefomgeving van mensen, kantoren en wagens met elkaar”, legt directeur Harold Grondel uit.

Grondel werkte ook voor de oprichting van Productize al met het Internet of Things. In opdracht van D’Ieteren ontwikkelde hij Ota Keys. “We bedachten een digitalisering voor de klassieke autosleutel. Zeer interessant voor autodeelsystemen of voor huurwagens.”

Momenteel werken zes ingenieurs bij Productize. Dat aantal moet verdubbelen volgens hun innovatieplan. “We moeten ook nog een eigen methodologie uitwerken voor ons bedrijf, zo willen we niet langer één prototype met chips en bluetooth ontwikkelen per project. Die prototypes gaan we duurzamer maken.”

Hoofdzetel niet naar San Francisco
In de nabije toekomst wil Productize uitbreiden naar andere steden. “Ons hoofdkantoor blijft zeker in Brussel ook al zeggen veel mensen mij dat wat wij doen thuishoort in Londen of San Francisco”, besluit Harold.

Woorank ontvangt ten slotte ook een subsidie van Innoviris. Bij Woorank scant een twintigtal werknemers continu de ranking van hun klanten in zoekmachines. Ze werken actief aan verbetering van de digitale strategie van kleine KMO’s.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni