Informaticapanne MIVB: Bussen rijden opnieuw uit

KH
© brusselnieuws.be
22/11/2014

Een grootschalige informaticapanne bij de MIVB heeft er zaterdagochtend voor gezorgd dat 30 buschauffeurs weigerden te vertrekken. Ondertussen zijn de chauffeurs terug aan het werk gegaan. De MIVB-site ligt nog steeds plat. Ook de metropoortjes lijken het niet te doen.

De buslijnen die daardoor geraakt werden, zijn onder meer de lijnen 29, 45, 46 en 69. Een volledige lijst van de getroffen buslijnen kan de MIVB-woordvoerder niet geven, omdat de informaticapanne ook de toegang tot relevante documenten onmogelijk maakt.

De voertuigen moesten allemaal uit de stelplaats van Haren vertrekken, waar een groep chauffeurs dwars ligt.

“30 chauffeurs oordeelden dat hun bus niet helemaal operationeel is”, legt een woordvoerder uit. “Het informaticasysteem ligt met name aan de basis van het geolocalisatiesysteem en maakt ook de link met de dispatching.”

De trams en metro's rijden wel uit. "De trams beschikken over een gelijkaardig systeem, maar daar maken de chauffeurs er geen punt van om uit te rijden. Net als de buschauffeurs hebben ze immers de mogelijkheid om te bellen naar een gratis nummer of om de alarmknop te gebruiken om in contact te komen met de dispatching."

Ondertussen kon de MIVB de 30 chauffeurs overtuigen dat de back-upsystemen wel degelijk een alternatief zijn. De 30 besloten daarop om terug aan het werk te gaan. Rond 12.30 moet het busnet weer normaal rijden.

Metropoortjes

Een enkele ritten met het openbaar vervoer leren zaterdag ook dat de metropoortjes op erg veel plaatsen openstaan. Normaal gebeurt dat enkel wanneer iemand - vaak zwartrijders - de noodknop gebruiken. Of alle poortjes openstonden konden we niet verifiëren. We konden de MIVB zaterdagavond niet meer bereiken voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni