IEB waarschuwt voor eenheidsworst in voetgangerszones

LV
© brusselnieuws.be
18/07/2014

Elke uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum is een overwinning voor trendy koffiebars en grote ketens. Kleine handelszaken en volkse etablissementen betalen het gelag. Dat zegt Inter-Environnement Bruxelles (IEB).

De transformatie die de Kiekenmarkt momenteel ondergaat is voor de stadsvereniging een voorbeeld van hoe het niet moet. De verbinding tussen de Kleerkopersstraat en de Anspachlaan werd autovrij bij de laatste uitbreiding van de comfortzone rond de Grote Markt.

Voor de verandering telde de Kiekenmarkt 24 handelszaken, van een hotel over een broodjeszaak en een Irish pub tot een chichabar. Meest kenmerkend waren echter de speelhallen en gokkantoren.

De voorbije maanden gingen er al twee trendy koffie en smoothiebars open. Op het gelijkvloers van een groot pand in renovatie zijn de zes oude winkelruimtes geschrapt om plaats te maken voor twee of drie grotere winkelruimten, klaar om een grote kledingketen te ontvangen.

"Het was een straat vol volkse en goedkope winkels maar die krijgen nu concurrentie van bars die in het Engels afficheren en internationale ketens", zegt Jérôme Mataigne van IEB. "De oude winkels en stamcafés moeten wijken om toeristen en mensen met een dikkere portefeuille te plezieren."

IEB ziet een rechtstreeks verband met de uitbreiding van de voetgangeszone. "We zien dit proces in heel Europa: voetgangerszones trekken internationale ketens aan. Zij verdringen de oude speciaalzaken en dicteren hun wetten. In de meeste gevallen met slechtere arbeidsvoorwaarden voor het personeel en hogere huurprijzen tot gevolg."

De stadsvereniging is niet tegen meer openbare ruimte voor voetgangers, maar vraagt dat de overheden ook omkaderende maatregelen uitwerken. "IEB pleit al 40 jaar voor autovrije straten en het is een evidentie om de stad terug te geven aan de voetganger", klinkt het. "De politieke verantwoordelijken beschikken over voldoende mechanismen om de perverse neveneffecten van stadsvernieuwing te beperken: het recht van voorverkoop, de bouw van sociale woningen, vergunningen enz."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni