Hydrobru, de Brusselse intercommunale voor waterdistributie en -zuivering, wil haar prijzen verhogen in 2016. De forfaitaire gezinsbijdrage zou verdubbelen: van 23,8 euro naar 50 euro. Ook de sociale schijf van het variabele watertarief zou verdwijnen.

De intercommunale bevestigt daarmee berichtgeving van de Franstalige omroep RTBF.

Volgens documenten die de RTBF online plaatste, wil Hydrobru jaarlijks 45,3 miljoen euro extra inkomsten. De jaarlijkse forfaitaire bijdrage die ieder gezin, ongeacht zijn samenstelling, moet betalen, zou daardoor verhogen van 23,8 euro naar 50 euro. Dat bedrag wordt bovendien geïndexeerd.

De maatregel, die gevolgen heeft voor 620.000 gezinnen, moet 16,6 miljoen euro per jaar opbrengen.

Alle Brusselaars, ook zij die het financieel moeilijk hebben, worden daardoor getroffen. Hydrobru zegt dat die laatsten zich tot het OCMW kunnen richten. De intercommunale verhoogt daarom haar sociaal fonds voor de OCMW's met een derde of 0,6 miljoen euro per jaar.

Hydrobru wil ook de variabele prijs van het waterverbruik omhoog. Op dit moment zijn de verbruiksvolumes verdeeld in vier schijven: vitaal, sociaal, normaal en comfort. Hydrobru wil de 'sociale' schijf schrappen. Doel is om jaarlijks 25,6 miljoen euro extra inkomsten binnen te halen, waarvan 9,2 miljoen bij de gezinnen en 16,4 miljoen bij niet-residentiële verbruikers.

Het voorstel moet wel nog voorgelegd worden aan de raad van bestuur, vervolgens aan de Brusselse minister van Milieu en moet ten slotte bekrachtigd worden door de Brusselse regering.

De socialistische vakbond tekende al verzet aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni