Stad en ngo's helpen vluchtelingen in Maximiliaanpark

© brusselnieuws.be
01/09/2015

De Stad plaatst tenten en toiletten en Dokters van de Wereld bieden medische zorgen aan. De omkadering voor de groeiende groep vluchtelingen die kampeert in het Maximiliaanpark krijgt vorm.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kan de grote toestroom aan vluchtelingen niet meer aan, waardoor honderden onder hen de nacht doorbrengen op straat. De meesten doen dat in het Maximiliaanpark, vlakbij de DVZ.

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) zegt dat de huidige situatie onaanvaardbaar is voor de vluchtelingen zelf en dat die kan leiden tot spanningen met de buurtbewoners. De politie is al verschillende keren moeten tussenkomen om de gemoederen te bedaren en om de wachtrijen in goede banen te leiden, zegt Mayeur, die er aan toevoegt dat dit onhoudbaar is.

Mayeur heeft nu de Samusocial en Dokters van de Wereld gevraagd om noodschuilplaatsen en sanitair te voorzien. Het OCMW, de politie en de vzw Bravvo zal voor omkadering zorgen. "We stellen een humanitaire daad omdat er hoogdringendheid is", zegt Mayeur. "Het gaat om een tijdelijke maatregel. We stellen ons niet in de plaats van de federale overheid, die voor alle duidelijkheid bevoegd is voor deze problematiek. We vragen trouwens dat de federale regering haar verantwoordelijkheid opneemt door de problematiek in zijn geheel aan te pakken".

De burgemeester zegt dat Binnenlandse Zaken een voorstel heeft gedaan om tenten ter beschikking te stellen, maar dat voorstel was volgens Mayeur onvoldoende. De maatregelen die de Stad nu neemt zullen na een week geëvalueerd worden en kunnen verlengd worden, zegt Mayeur. Maar het is niet de bedoeling om die lang aan te houden, zegt de burgemeester.

Arabische tolk
Dokters van de Wereld laat ons weten dat een medische bus woensdagavond, vrijdagavond en zondagavond naar de DVZ zal komen. Naast twee verpleegkundigen en een aantal vrijwilligers zal er ook een Arabische tolk aanwezig zijn In de Medibus kunnen de asielzoekers terecht voor medische en preventieve zorg. Bij ernstige klachten worden ze doorverwezen en begeleid naar ons permanent zorgcentrum of ziekenhuizen.

Naast de medische zorg deelt Dokters van de Wereld ook water, koffie, en indien nodig, tenten uit. Daarnaast verzamelt Dokters van de Wereld verhalen, getuigenissen van de aanwezige asielzoekers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni