Villa te koop

Huizenprijzen in Brussel dalen

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
22/08/2014

De woningprijzen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen nog altijd een stuk hoger dan in Vlaanderen en Wallonië, maar wat de prijzen van de gewone huizen betreft is een daling ingezet.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de FOD Economie deze week op haar website publiceerde.

Brussel en de Rand het duurst
De drie duurste gemeenten in België voor huizen liggen alle drie in het Brussels Gewest: koploper is Elsene (gemiddeld 523.279 euro), gevolgd door Sint-Pieters-Woluwe (481.126 euro) en Ukkel (475.733 euro). De goedkoopste huizen in het Brussels Gewest zijn te vinden in Anderlecht, waar je gemiddeld 230.464 euro voor een huis neertelt.

De duurste gemeenten van Vlaanderen zijn te vinden in de Rand van Brussel: Wezembeek-Oppem (370.022 euro), gevolgd door Kraainem, Linkebeek en Meise.

Een gewoon woonhuis kostte tijdens het eerste semester over het hele Brussels gewest gemiddeld 358.000 euro (-2,8 procent in vergelijking met het eerste semester in 2013), een villa 986.000 euro (+11,7 procent), en een appartement 227.000 euro (+1,0 procent).

Dure huizen
In het Brussels gewest worden nog maar heel weinig villa’s verkocht, waardoor dat cijfer vertekend is. Maar wat de prijzen van gewone woonhuizen betreft is de daling ingezet, zo blijkt ook uit de berekeningen die brusselnieuws.be maakte op basis van de FOD-cijfers.

Grootste dalers in vergelijking met het eerste halfjaar van 2013 zijn Etterbeek (-18,7 procent) en Anderlecht (-16,06 procent). De enige gemeenten waar de huizenprijzen stijgen zijn Koekelberg, Sint-Gillis en – een beetje – Brussel-Stad.

“We voelen dat er een stagnatie is”, bevestigt Wim Goderis, zelfstandig makelaar bij Century 21 in het centrum. “Om in Brussel een huis te kopen kom je niet meer toe met 300.000 euro, voor die prijs zijn er vaak nog renovaties nodig. En dat kan niet iedereen zomaar ophoesten. Huizen in de hogere prijsklasse, vanaf 400.000 euro, doen er daarom vaak langer over voor ze verkocht raken.”

“Woningen in de lagere prijscategorieën hebben dan weer vaak stedenbouwkundige problemen, en daar passen veel kopers voor.”

Volgens Goderis gaan de Brusselse makelaars de komende drie jaar uit van een dalende trend op de huizenmarkt. Voor appartementen ziet hij dan weer een stagnatie of lichte stijging, die ook uit de cijfers naar voren komt.

Dat bevestigt Marc Van Beneden, een Schaarbeekse notaris die actief is in de notarissenfederatie. “Een op de twee mensen in een stad als Brussel leeft alleen, hoorde ik vandaag nog. Al die alleenstaanden zijn vooral geïnteresseerd in appartementen, al was het alleen maar omdat de prijs van huizen veel hoger ligt. Rijkere mensen met spaarreserves stoppen die ook steeds vaker in appartementen voor hun kinderen.”

Hollande
Ook Van Beneden ziet dat de allerduurste woningen moeilijker verkocht raken. Dat de huizen- (-4,65 procent) en appartementenprijzen in Elsene (-12,19 procent) dalen, heeft volgens hem daarmee te maken.

“Het hogere gamma heeft het lastiger. In het verkiezingsjaar van president Hollande stroomden de rijke Fransen toe die hier de prijzen omhoogstuwden, maar intussen hebben zij door dat het hier geen belastingparadijs is. Ze trekken nu eerder naar Genève of Luxemburg. Maar wie een heel gewoon appartement met twee slaapkamers in Elsene zoekt, zal weinig merken van een prijsdaling.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni