Stethoscoop dokter
© Alex E Proimos

Huisartsen hakken knoop door over tweetalige wachtdienst

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
26/11/2014

Krijgt Brussel één tweetalige wachtdienst en het nieuwe gemeenschappelijk wachtnummer 02-201.22.22? Vrijdag hakt de Brusselse Huisartsen Kring (BHAK) de knoop door.

De vraag voor een gemeenschappelijke wachtdienst komt van de Franstalige huisartsenvereniging FAMGB. Die werkte vorig jaar een plan uit voor een vernieuwde wachtcentrale en wilde, ook al om de financiële steun van het Riziv te krijgen, de (Nederlandstalige) Brusselse Huisartsenkring erbij betrekken.

De BHAK zag voordelen. De Kring telt maar honderd artsen, die verplicht wacht moeten doen. De FAMGB telt een pak meer dokters, 1.600 namelijk, zodat de wachtdienst daar vrijwillig is.

“Met een gemeenschappelijke pool wordt de wachtdienst voor de Nederlandstalige huisartsen minder belastend,” zegt Anne Marie De Leenheer, voorzitter van de BHAK. “Samengaan zou betekenen dat, als er voldoende vrijwilligers zijn, niet iedereen meer verplicht van wacht is.”

Toch is de BHAK vooralsnog niet in het project gestapt. Aan Vlaamse zijde doken eind vorig jaar kritische stemmen op. Enkele oud-bestuurders van de Kring uitten de vrees dat de Nederlandstalige patiënt de dupe zou worden.

Intussen is volgens De Leenheer de afspraak gemaakt met de Franstaligen dat er altijd één tweetalige huisarts van wacht zal zijn. “Dat kan iemand zijn van de Nederlandstalige Kring maar ook iemand van de FAMGB.” Op die manier heeft de Nederlandstalige patiënt volgens De Leenheer de garantie dat hij in zijn taal wordt geholpen.

Eén tweetalige arts is volgens haar voldoende, ook op de piekmomenten als er tien à twaalf artsen-van-wacht rondrijden. “Die tweetalige zal alleen wat meer kilometers afleggen,” zegt ze.

Ankerpunt
Maar ook vandaag is er nog ongerustheid over de taalgaranties, onder meer bij N-VA, dat hierover deze week interpelleert bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

De Franstalige huisartsen zijn intussen zelf al begonnen met hun vernieuwde wachtcentrale en het nieuwe nummer 02-201.22.22. De reorganisatie houdt in dat de artsen niet meer van huis uit werken, maar vanuit een ‘ankerpunt’ vlakbij de Pachecolaan, van waar taxi’s hen naar de patiënten rijden. Volgend jaar wordt dit ankerpunt een heuse wachtpost waar ook patiënten terecht kunnen.

Als vrijdag een meerderheid van de BHAK ‘ja’ zegt, stappen de Nederlandstalige huisartsen over enkele maanden ook over op het nieuwe nummer en werken ze ook vanuit de nieuwe wachtpost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni