HUB: ‘Geen verbod, wel bewarende maatregel’

© brusselnieuws.be
26/11/2012
De HUB-directie benadrukt nog eens dat het kledingadvies voor studentendopen geen verbod was, maar een 'bewarende maatregel'. Die maatregel was volgens directeur Dirk De Ceulaer ingegeven door het advies van de politie. In een tweede persbericht heeft de HUB het dan weer over 'tijdelijke proactieve afspraak voor de veiligheid'.

Studentenbegeleider, ombudsman en psycholoog Marc Ophalvens besliste in samenspraak met de studentenorganisaties "om af te stappen van het doopthema". Dat thema voorzag erin dat mannelijke studenten zich verkleedden in vrouwen en omgekeerd. Die beslissing kwam er na de verkrachting op 19 oktober van een HUB-student die als vrouw was verkleed en het vermoedelijke slachtoffer werd van homofoob geweld.

De beslissing van de HUB lokte maandag een storm van protest uit bij heel wat politici. Vooral het vermeende verbod om zich te verkleden is voor velen meer dan één brug te ver. De reacties waren unaniem, met als kernidee: "Pas je niet aan aan de daders".

'Ga in groep naar huis'
In een persmededeling maandagmiddag ontkent Dirk De Ceulaer, algemeen directeur de HUB, een verkleedverbod te hebben uitgevaardigd. Hij heeft het over een bewarende maatregel.

"Gelet op recente homofobe daden van agressie vermoedde de politie dat de kledij van de student mogelijk een uitlokkende factor was voor de aanranding", zegt De Ceulaer. "Aangezien er de dagen na het incident nog dopen waren gepland langs hetzelfde parcours en gezien het uitdrukkelijk advies van de Brusselse politie, achtte de HUB het noodzakelijk om met de studentenverenigingen afspraken te maken over de verschillende onderdelen van de doopevenementen."

"Samen met de studentenverenigingen werd afgesproken om het doopthema van dit jaar te verlaten. Ook hebben we de studenten gevraagd om na de doopceremonie afspraken te maken om in groep naar huis of kot te gaan. Van een verbod was geen sprake. Het ging om een bewarende maatregel in het belang van de studenten en met hun uitdrukkelijke instemming."

'In samenspraak met de praesessen'
In een tweede persbericht benadrukt de HUB dat de beslissing, die in het bericht wordt omschreven als 'een tijdelijke proactieve afspraak voor de veiligheid', is genomen in samenspraak met de praesessen van de verschillende studentenorganisaties.

Op Facebook werd inmiddels een groep genaamd 'Voor vrije studenten, voor vrije dopen' opgericht. Die telde op enkele uren al 400 fans.

Psychologische begeleiding
In derde persbericht reageert de HUB op de kritiek dat er niet eerder is gecommuniceerd over de verkrachting. Dat gebeurde "op uitdrukkelijk verzoek van de ouders van de betrokken student en na overleg met de Brusselse politie." Intern is er wel meteen overlegd en gecommuniceerd, klinkt het. Ook is er snel werk gemaakt van psychologische begeleiding van het slachtoffer. De HUB wilde ook paniek vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni