Hotelschool Wemmel introduceert vegetarisch koken

© brusselnieuws.be
25/02/2015

Onder goedkeurend oog van sterrenchef Kobe Desramaults heeft de Hotelschool in Wemmel een hagelnieuwe, vegetarische kookopleiding gelanceerd. “Net afgestudeerde koks weten vaak nauwelijks iets af van de vegetarische keuken.”

De Wemmelse Hotelschool, de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en opleidingsnetwerk Syntra West werkten twee jaar lang aan de vegetarische kookopleiding die dinsdag werd voorgesteld. “We hebben een handboek met recepten geschreven en didactische video’s in elkaar gestoken”, zegt Nena Baeyens van EVA aan brusselnieuws.be. “In totaal is er voor honderd uur aan lesmateriaal.”

De Hotelschool in Wemmel gaat de cursus verwerken in de bestaande opleidingen. Op termijn is het de bedoeling om een specialisatiejaar aan te bieden waarin enkel vegetarisch wordt gekookt.

Bij Syntra West bieden ze de cursus, van honderd uur, integraal aan als volwaardige opleiding. Het lessenpakket is trouwens op Europees niveau ontwikkeld. Ook in Nederland, Oostenrijk en Duitsland werd het onlangs voorgesteld.

Die extra aandacht voor de rol van groenten in de keuken is broodnodig volgens Baeyens. “Steeds meer mensen kiezen voor vegetarische gerechten op restaurant maar de koksopleidingen besteden er zo goed als geen aandacht aan. Daarom hebben we gisteren ook de lesgevers een korte workshop gegeven,” vertelt Baeyens.

Vegetarisch eten is goed voor het milieu. Kobe Desramaults die het project steunt, noemt op de site van EVA nog een andere motivatie om meer op groenten te focussen. “Met varkens- of rundvlees is alles al eens gedaan, met groenten zitten we nog maar aan het begin van de ontdekkingstocht", zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni