Gebouw Rolstraat c Jo Struyven

Horta Prijs voor torenhuisje in Begijnhofbuurt

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
20/08/2014

Een opvallend, verticaal nieuwbouwhuis in de Rolstraat, nabij de Begijnhofkerk, viel onlangs in de prijzen. Brussel-Stad bekroonde het ontwerp van V+ architecten met de Horta Prijs.

De Horta Prijs is een tweejaarlijkse architectuurwedstrijd die de opmerkelijkste ontwerpen, gerealiseerd in Brussel-Stad, bekroont. Het concours wordt georganiseerd door de vereniging van Architecten van Stad Brussel, samen met de schepen van Stedenbouw. Dit jaar ging de eerste prijs ex aequo naar V+ architecten en het bureau O2, dat meedong met een woningrenovatie in de Kloosterdreef.

V+-architect Thierry Decuypere is verguld met de prijs. De plek waarop het huisje gebouwd is, maakt namelijk deel uit van de vroegere veilingszaal Salle du Béguinage. Het was de bedoeling dat het gebouw bij de verkoop zou afgebroken worden. De nieuwe eigenaars besloten de verkoopszaal te behouden en te renoveren. Biosupermarkt Färm zit er inmiddels in. Decuypere: “Aan ons vroegen ze om toch ook nog ergens woonruimte te creëren op het terrein. Wij hebben voorgesteld een huisje te bouwen op de koer en op de oude garage. Niet simpel omdat het grondoppervlak minimaal was, nog geen 50 vierkante meter.”

De architecten zetten er een torenhuisje van vijf woonlagen neer, met schitterend uitzicht op de Vismarkt. “Het gebouw maakt de huizenrij in de Rolstraat mooi af. Met zijn verticale structuur is het een soort tegenhanger van de Begijnhofkerk.”

Grote moeilijkheid was volgens Decuypere ook om de stad en de buren te overtuigen van het ontwerp. “We hebben daar veel tijd en energie in gestoken. Het gebouw respecteert weliswaar de verhoudingen van de andere huizen, maar het is niet getekend in de neoklassieke stijl van de Begijnhofbuurt. We krijgen heel vaak de vraag hoe het mogelijk is dat we op deze plek dit type huis hebben mogen neerzetten.”

De overige laureaten van de Horta Prijs waren bureau Baneton-Garrino (OCMW-appartementen in de Eversstraat), Iceberg Studio (logistieke hal aan de Vilvoordsesteenweg) en het bureau MA2, dat de metrogang van het Centraal Station herinrichtte. De publieksprijs ging naar GS3 Architecten voor de renovatie van het kantoorgebouw Louise Centre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni