© KH

Horeca over voetgangerszone: 'Veel meer klanten, vooral rond de Beurs'

FVDE
© brusselnieuws.be
07/07/2015

De horecazaken in de nieuwe voetgangerszone in Brussel zijn verdeeld over de eerste week zonder autoverkeer. Mede dankzij het goede weer was het drukker dan gewoonlijk, maar er is evengoed kritiek op de netheid. Bovendien blijkt ook de ligging van een café of restaurant een belangrijke rol te spelen.

De voorbije dagen kon je op Anspachlaan bijna over de koppen lopen. De meeste horecazaken zagen die belangstelling ook vertaald in veel meer klanten.

De drukte lijkt zich echter vooral rond de Beurs en De Brouckère te concentreren. Bij Espressobar Yuka, op de Anspachlaan maar meer in de richting van het Fontainasplein, zijn ze dan ook niet blij: “Het is hier ongelofelijk rustig. Er komen gewoon nauwelijks mensen voorbij, nog minder dan voor de Anspachlaan autovrij werd. Iedereen kijkt alleen maar naar het Beursplein en het De Brouckèreplein, maar de buurt rond Fontainas wordt volledig genegeerd", zegt eigenaar Ben Messoud.

Hij vindt dat de Stad Brussel daar iets aan zou moeten doen: "Men zou de hele boulevard moeten promoten. Ik denk bijvoorbeeld aan een wandelparcours, dat de mensen ertoe aanzet om ook langs Fontainas te passeren. De bezoekers mogen niet alleen rond de Beurs blijven hangen", aldus Messoud.

Meer volk, minder lawaai
Bij café El Metteko, vlakbij de Beurs, was het de voorbije week wel opvallend drukker. "We hebben de voorbije week veel meer bezoekers over de vloer gekregen. Nu de straat autovrij is kunnen we een terras plaatsen, en dat lokt heel veel mensen", zegt uitbater Philippe Watticalt.

Om echte conclusies te trekken is het voor hem nog te vroeg, maar tot nu toe ziet Watticalt alleen maar positieve effecten. "Het grootste voordeel? De rust", zegt de uitbater van El Metteko. "Je hoort geen auto's meer en dat maakt een verschil."

Bij het volksere Les Brasseurs, aan de overkant van de laan en ook vlakbij de Beurs, was het ook drukker dan gewoonlijk. Toch is eigenaar Guy Van Rossem realistisch: “We hebben geluk dat we met goed weer en een vakantieperiode zijn begonnen, maar na verloop van tijd zal het aantal bezoekers wel weer afnemen. Nu komen er ook veel mensen uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen. Dat zal niet blijven duren", aldus Van Rossem.

Petanquebaan wordt hondentoilet
Op sociale media regent het klachten over de netheid van de Anspachlaan sinds de invoering van de voetgangerszone. Ook bij sommige horecazaken heerst daar onvrede over. "Voor de aanvang van de voetgangerszone was ik positief, maar ik heb me vergist. Het is hier vuil en het stinkt", zegt Messoud van espressobar Yuka.

Guy Van Rossem van Les Brasseurs is al even scherp: “Tijdens de piekuren is het best gezellig, maar in de vroege uurtjes is het hier echt niet om aan te zien", zegt Van Rossem. "Overal ligt het vol lege bierblikjes, en op de banken liggen vooral dronken daklozen die hun roes uitslapen."

Voor de deur van Les Brasseurs ligt ook een petanquebaan, en die valt niet in de smaak. "Die wordt vooral gebruikt door honden, om er hun gevoeg op te doen. De voetgangerszone kan wel wat worden, maar niet op deze manier", aldus Van Rossem.

Maar voor de eigenaar van El Metteko valt het allemaal nog wel mee: "De stad reageert goed op het extra afval, elke ochtend maken de kuisploegen de straat opnieuw schoon", zegt Philippe Watticalt.

Netheidsproblemen in de voetgangerszone: 'Er slapen zelfs mensen in de bloembakken'

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni