‘Hoofdkwartier federale politie lek als een zeef’

© brusselnieuws.be
03/09/2014

Het hoofdkwartier van de federale politie mag dan peperduur zijn, de beveiliging is amateuristisch. Iedereen die dat wil kan het gebouw binnenraken, bericht Het Laatste Nieuws.

In het voorjaar trokken zo’n 1.000 agenten van de federale politie naar hun nieuwe hoofdkwartier op de site van het Rijksadministratief Centrum. Onder meer de anti-terreurcel, verschillende directies en de federale gerechtelijke politie van Brussel werken er.

Nu blijkt dat het nieuwe hoofdkwartier, dat 13 miljoen euro huur per jaar kost, met ernstige beveiligingsproblemen kampt. De badges die nodig zijn om binnen te raken in het gebouw blijken erg makkelijk te kopiëren. Dat blijkt onder meer uit mailverkeer tussen betrokkenen, dat de krant inkeek.

Een badge kopiëren kan op verschillende manieren. Door de leesbare code te kopiëren naar een blanco badge, maar ook door een smartphone naast de badge van een agent te leggen. De telefoon in kwestie moet enkel over ‘near field communication’ beschikken, een technologie die redelijk courant is in smartphones.

De lekke beveiliging leidt ertoe dat nu al regelmatig mensen in het gebouw aangetroffen worden die er niets te zoeken hebben, meldt de krant. Aan FM Brussel bevestigt politievakbond NSPV dat het personeel erg verontrust is over de toestand.

Een woordvoerder van de federale politie nuanceert de berichtgeving van de krant. "We hebben een waterdicht systeem besteld", zegt Peter Dewaele aan brusselnieuws.be. "Een lid van de Federal Computer Crime Unit heeft dan het initiatief genomen dat te testen en inderdaad enkele hiaten gevonden. Maar het is niet zo dat iedereen hier zomaar binnen kan wandelen. Er zijn ook nog de fysieke controles aan de ingangen. In elk geval werken we aan een betere beveiliging op lange termijn. En op dit moment hebben we ook al extra maatregelen genomen waarover we niet kunnen communiceren.

De federale politie heeft ondertussen extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni