Honderdtal mensen voor gesloten deur bij DVZ

LB
© brusselnieuws.be
23/11/2015

Maandagochtend stond bij de Dienst Vreemdelingenzaken een honderdtal asielzoekers tevergeefs te wachten voor registratie. DVZ is dicht omwille van de terreurdreiging. Hulporganisaties vrezen dat maandagavond tot 150 asielzoekers geen opvang zullen hebben.

De sluiting van het asielloket werd enkel gecommuniceerd via affiches in de preopvang en aan DVZ zelf, zegt woordvoerder Geert De Vulder. De vele mensen die de voorbije dagen geen plaats vonden in de volledig volzette preopvang, werden dus niet verwittigd.

"We konden moeilijk alle private initiatieven en kerken aflopen", luidt het. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken nam de beslissing om de dienst maandag gesloten te houden na advies van het crisiscentrum, verduidelijkt De Vulder voorts. Volgens de woordvoerder zijn ook bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen aan de gebouwen van DVZ, maar verdere details wilde hij daarover niet kwijt.

Al een tijdje blijkt de noodopvang - goed voor zowat 1.000 plaatsen - te klein om iedereen onderdak te bieden die niet meteen terecht kan bij DVZ. Dat het asielloket maandag gesloten blijft, betekent dat er geen nieuwe asielzoekers geregistreerd worden. De groep wachtenden zal wellicht dus nog toenemen.

Dankzij de hulp van organisaties als Artsen Zonder Grenzen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft iedereen het voorbije weekend een onderkomen gekregen. "Ongeveer 320 personen kregen een slaapplaats aangeboden door privé-initiatieven als hotels, vrijwilligers en gastgezinnen, en instanties als kerken en moskeëen", vertelt Eef Heyligen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan brusselnieuws.be. "Vanavond is er echter niet genoeg opvang en vrezen we dat er 150 asielzoekers op straat belanden. Het gaat voornamelijk om mensen die dit weekend zijn toegekomen."

Limburgse gastgezinnen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft dit weekend als eerste organisatie asielzoekers buiten Brussel laten opvangen. "Wij hebben een 70-tal asielzoekers bij gastgezinnen in Limburg ondergebracht", aldus VV-directeur Els Keytsman. "Maar we kunnen niet blijven de gaten van het beleid opvullen. De overheid moet echt met een spreidingsplan komen. Als veel verschillende gemeentes in het land asielzoekers opvangen, dan raken we er. Maar momenteel wordt Brussel teveel aan zijn lot overgelaten."

Een ander, nieuw opvangsinitiatief dit weekend was een Artsen Zonder Grenzen-tent nabij Thurn & Taxis. "Er zijn 62 mensen opgevangen in de tent’, vertelt Stéphane Heymans van Dokters van de Wereld.

Alle coördinatie van de verschillende organisaties verliep en verloopt nog steeds via het Burgerplatform. De Molenbeekse Julie Adyns, die onder meer een Syrisch koppel en een Burundese man huisvest, benadrukt dat het "problematisch blijft dat geen een van deze initiatieven uitgaat van de regering, en dat de situatie volledig beheerst moet worden door NGO’s en vrijwilligers."

120 extra bedden
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het wel de bedoeling is om zo snel mogelijk alvast een 120-tal extra bedden te voorzien in de preopvang in het WTC III-gebouw. Het is voorlopig echter nog wachten op groen licht over de brandveiligheid. "Andere pistes worden bekeken, maar daar is nog geen uitsluitsel over", luidt het voorts.

Wanneer het asielloket opnieuw zal openen, hangt af van de inschatting van de dreiging door de bevoegde diensten. Bij DVZ verwacht men alvast dat ook bij heropening voorlopig slechts een 140-tal registraties per dag zullen gebeuren. In principe kan het asielloket er dagelijks 250 aan, maar er zijn te weinig opvangplaatsen om dat aantal op te trekken, bevestigt De Vulder nog.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni