'Honderden plaatsen te kort in Franstalig onderwijs'

© FM Brussel
26/08/2014

Er zijn honderden plaatsen tekort in het Franstalige lager onderwijs in Brussel. Alleen al in Anderlecht zouden 950 leerlingen op een wachtlijst staan. Dat zegt de oudervereniging van het gemeenschapsonderwijs, die extra plaatsen en een betere infrastructuur eist.

Exacte cijfers over het plaatstekort zijn er niet, omdat de gegevens in het Franstalig onderwijs niet gebundeld worden.

De Franse gemeenschap beloofde vorig jaar nog 800 extra plaatsen in Brussel, als eerste fase van een plan om het stijgende aantal leerlingen op te vangen.

Toch vreest oudervereniging Fédération des Associations de Parents de l'Enseignement Officiel (FAPEO) dat zelfs die belofte niet volstaat en dat de beloofde plaatsen er op 1 september nog niet zullen zijn. “Veel kinderen staan op de wachtlijst, vooral in het kleuteronderwijs”, zegt Véronique Dethier van FAPEO. “Minister Joëlle Milquet (CDH) heeft 800 plaatsen beloofd, maar wij hebben gehoord dat die er niet zullen zijn op 1 september.”

De vereniging maakt zich ook zorgen om de kwaliteit van de gecreëerde plaatsen, die er vooral in tijdelijke infrastructuur als containers komen.

“Er moet verder ook veel betere informatie komen voor de ouders”, zegt Dethier. “Nu is de enige mogelijkheid de verschillende scholen te bellen en links en rechts op zoek te gaan naar een plaats. De informatie moet gecentraliseerd worden.”

Minister Milquet verzekert ondertussen dat de 800 extra plaatsen er wel degelijk zullen zijn bij de start van het schooljaar. Tegen 1 september 2015 zouden er nog eens 2.400 plaatsen moeten bijkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni