Honderden jongeren komen op straat in Molenbeek (+video)

AB
© brusselnieuws.be
02/04/2016

De jeugd van Molenbeek was zaterdagnamiddag massaal op straat aanwezig. In totaal ging het over ongeveer 400 jongeren. Ze kwamen samen in de buurt van het Gemeenteplein en zorgden voor een gespannen sfeer. Sinds 18 uur is de kalmte weer teruggekeerd. Er zijn nog mensen aanwezig in de buurt van het politiecommissariaat, een mix van jong en oud. En politie blijft ook nog sterk vertegenwoordigd om alles in de gaten te houden.

Vooral de stadswachten en de iets oudere jongeren probeerden de grote groep zoveel mogelijk uit elkaar te houden in kleinere groepjes. Een aantal jongens heeft opgeroepen om een verplaatsing te maken in de richting van de Beurs, zegt onze reporter ter plaatse.

Uit veiligheidsoverwegingen is een tijd lang ook het MIVB-metrostation Zwarte Vijvers gesloten, op bevel van de politie. Metrolijnen 1 en 5 stopten er niet aan hun halte. En d buslijn 86 en 20 waren omgeleid.

"Intussen is het metrostation Zwarte Vijvers opnieuw open. Het verkeer circuleert weer", zegt Johan Berckmans van politiezone West.

De spanning was in de namiddag zeer voelbaar in Molenbeek. Enkele heethoofden maakten de sfeer ook nog grimmiger. De massaal aanwezige pers wordt ook wat schever bekeken na de dan middag. Of de jeugd nog rechtse betogers verwachtte is niet duidelijk.

Om te voorkomen dat de groep naar de Beurs in het centrum trekt, staat de politie met een grote hoeveelheid manschappen opgesteld aan de brug over het kanaal, ter hoogte van de Gentsesteenweg. Er zijn agenten te paard, in oproeruitrusting en er staan ook zeker twee waterkanonnen opgesteld om de groep tegen te kunnen houden. Ook een politiehelikopter cirkelt boven Molenbeek.

De namiddag begon rustig aan het Gemeenteplein in Molenbeek. Winkels waren uit voorzorg dicht, politie paraat.

Na 15:00 begon de spanning voelbaar te worden rond het Gemeenteplein, aan het commissariaat en rond metro Graaf van Vlaanderen. De ouderen en de gemeenschapswacht trachtten de jongeren rustig te houden.

Allerlei geruchten en zware taal van sommigen hebben vele jongeren ertoe aangezet het kanaal te willen over te steken. Het werd even een grimmig kat- en muisspel tussen politie en jongeren.

Rond 16:30 werd een barrage ter hoogte van de Brunfautstr. in de Gentsesteenweg doorbroken door een witte audi, een oude dame werd omvergereden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni