Homoleraar: Gelijkekansencentrum gaat gesprek aan met stadsonderwijs

© brusselnieuws.be
20/08/2014

"Wij pleiten vóór het contact met verschillen, vanaf jonge leeftijd. En dus ook in de klas." Dat zegt Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, in reactie op de directeur-generaal van het stedelijk onderwijs in Brussel die leraren aanraadt terughoudend te zijn met uitspraken over hun geaardheid.

"Het is in onze scholen dat we de kiem leggen voor een inclusieve samenleving. Leerkrachten spelen daarin een hoofdrol: als zij hun geaardheid moeten verbergen, hoe kunnen ze dan nog een rolmodel zijn voor hun leerlingen?", vraagt De Witte zich af in een persbericht dat het Gelijkekansencentrum heeft verspreid.

De Vlaamse onderwijsnetten hebben zich in 2012 in een gemeenschappelijke verklaring geëngageerd voor een holebivriendelijk beleid op school, zegt De Witte. Bovendien riepen de overheden in ons land alle scholen begin 2013 nog op om seksuele diversiteit meer zichtbaarheid te geven.

"Er zijn al stappen in de goede richting gezet (...) maar de strijd tegen discriminatie is ook op onze scholen verre van gestreden", zegt de directeur. Hij voegt eraan toe dat het Centrum vanuit de eigen bevoegdheid, en in overleg met de holebiverenigingen, het gesprek zal aangaan met de verantwoordelijken van het Brussels stedelijk onderwijs.

'School is lijdensweg'
Volgens De Witte is de schooltijd voor veel holebijongeren nog steeds een lijdensweg en is de school ook de plaats waar de meeste verbale en fysieke pesterijen plaatsvinden. "Dat meer dan twee derde van de jonge holebi's hun geaardheid op school verbergt, hoeft in die context niet te verbazen", zegt hij.

Het Centrum ontving de voorbije jaren naar eigen zeggen ook diverse meldingen van leraren die door hun eigen leerlingen werden gepest vanwege hun geaardheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni