Homans wil burgemeesterscarrousel Linkebeek stoppen

© FM Brussel
06/05/2015

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil de burgemeesterscarrousel in Linkebeek stoppen. Daar is Damien Thiéry (MR) al voor de derde keer voorgedragen als burgemeester, nadat de Raad van State twee eerdere voordrachten schrapte.

Homans wil de nieuwe voordracht niet alleen schrappen, ze denkt ook aan een nieuwe regelgeving om definitief een einde te maken aan het getouwtrek over de benoemingen van burgemeesters in de faciliteitengemeenten rond Brussel.

"Als we deze carrousel willen stoppen, moeten we een initiatief nemen, want het is heel duidelijk dat er hiaten zijn in bepaalde wetgevingen en vooral in artikel 13bis van de federale Gemeentewet", zei Homans in het Vlaams parlement. "Dat initiatief moet erin bestaan dat een burgemeester die niet benoemd is, niet alleen niet meer kan voorgedragen worden tijdens dezelfde bestuursperiode maar ook het ambt niet kan waarnemen in dezelfde bestuursperiode."

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de burgemeestersvoordracht van Damien Thiéry geweigerd. De MR-politicus (ex-FDF) blijft die niet-benoeming juridisch aanvechten, maar haalde in december vorig jaar voor de tweede keer bakzeil bij de Raad van State. Toch is Thiéry dus maandag opnieuw aangewezen als waarnemend burgemeester door de meerderheid in Linkebeek.

Thiéry verstuurde voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 Franstalige oproepingsbrieven, dat is een schending van de omzendbrief-Peeters.

Eerder deze week eiste ook Vlaams-Brabants provinciegouverneur De Witte al dat Linkebeek een andere burgemeester zou voordragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni