Homans benoemt nieuwe burgemeester in Linkebeek

© brusselnieuws.be
17/09/2015

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft Yves Ghequiere tot burgemeester van Linkebeek benoemd. Daarmee wil ze een einde maken aan de lang aanslepende kwestie rond de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry, die de gemeente tot nu toe de facto leidde. Ghequiere zelf laat weten dat hij voorlopig wil afzien van commentaar op deze beslissing. Hij beraadt zich maandag met zijn fractie over de beslissing.

Hierdoor komt er eindelijk een einde aan de jarenlange burgemeesterscarrousel, zei Homans in haar persbericht. Maar Yves Ghequiere zelf laat in een reactie weten de kwestie eerst met zijn fractie, de Franstalige Lijst van de Burgemeester die 13 van de 15 zetels in de gemeenteraad heeft, te willen bespreken.

De problemen in de faciliteitengemeente Linkebeek slepen al sinds 2007 aan. Na de jongste verkiezingen van 2012 werd Damien Thiéry tot tweemaal toe door de gemeenteraad als burgemeester voorgedragen. Deze voordracht werd steeds door de Vlaamse regering wegens overtredingen van de taalwetgeving geweigerd.

De Raad van State, en met name de tweetalige Algemene Vergadering, trad de Vlaamse regering iedere keer bij en bevestigde de beslissing van de Vlaamse regering om niet te benoemen.

Vlaams minister Homans stelde vervolgens de gemeenteraad meermaals de vraag om, zoals voorzien in de nieuwe benoemingsprocedure die in de 6de staatshervorming werd ingevoerd, een nieuwe burgemeester voor te dragen om de onwettige situatie ongedaan te maken. De Linkebeekse gemeenteraad deed dit echter niet, integendeel, ze bleef Damien Thiéry als waarnemend burgemeester aanduiden.

Ook tijdens de jongste gemeenteraad van maandag 7 september, waar op vraag van minister Homans een regeringscommissaris aanwezig was, werd geen geldige voordrachtsakte ingediend.

Tweede grootste aantal voorkeursstemmen
Vandaar dat minister Homans donderdag schepen Yves Ghequiere tot burgemeester van Linkebeek heeft benoemd. Door de benoeming van de man, die in 2012 op de lijst van Thiéry verkozen werd met de op een na meeste voorkeurstemmen en momenteel schepen is, wil Homans de verkiezingsuitslag respecteren.

Een nieuwe burgemeester was ook de wens van de gouverneur van Vlaams-Brabant. Die zal de kersverse burgemeester van Linkebeek uitnodigen om spoedig de eed af te leggen. De benoemingsprocedure is immers volledig afgerond. Yves Ghequiere werd reeds van de beslissing op de hoogte gebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni