Koningsplein 19de eeuw

Historische brochure: Leven in de Koninklijke Wijk

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
16/04/2014

De Cercle d’Histoire de Bruxelles brengt voor haar dertigste verjaardag een brochure uit over het leven in de Coudenbergwijk.

Het verhaal is genoegzaam bekend. In 1731 brandde het hertogelijk paleis op de Coudenberg af. In plaats van het herop te bouwen, beslisten de Oostenrijkse bewindvoerders om er een nieuwe wijk bovenop te bouwen, waar, net zoals in de Middeleeuwen, de politieke macht zijn plaats zou krijgen.

Het plein wordt in 1774 genivelleerd en Barnabé Guimard legt er een classicistisch plein aan. Rijke families, instellingen en kloosters krijgen de kans om er mooie grote panden neer te zetten.

De Cercle d’Histoire de Bruxelles laat de historische brochure Leven in de Koninklijke Wijk in die periode beginnen, en brengt twee eeuwen van urbanisatie en economische en sociale ontwikkeling in beeld. De aanpak van het werk is eerder heemkundig dan historisch, met veel aandacht voor archiefstukken en anekdotiek.

Bijvoorbeeld over Leopold II die in de Brederodestraat een ‘rotsblok’ in beton laat oprichten om de inkijk in de tuin van het Koninklijk Paleis te verhinderen. En geen bomen, zoals zijn architect voorstelde, “want bomen verliezen bladeren en gaan dood. Een stevig rotsblok trotseert orkanen.”

Ook het verblijf van de schrijfster Charlotte Brönte in het pensionaat Héger komt uitvoering aan bod.

Jammer genoeg ontbreekt de brochure door die ‘heemkundige’ aanpak aan coherentie. Zo komt het dat een kunsthistorische analyse van het prachtige gebouw van de Banque d’Outremer in de Brederodestraat naast een weinig relevant artikel staat met persoonlijke commentaren van wijlen Jean d’Osta over maquettes die dertig jaar geleden van het Paleis van Brussel zijn gemaakt.

Leven in de Koninklijke Wijk 1800- 2000, 180° uitgeverij, 15 euro. Tentoonstelling in Coudenberg (via BELvue) nog tot 31 augustus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni