© GDC

'Historisch plaatstekort in scholen raakt niet weggewerkt'

© brusselnieuws.be
02/03/2015

Vooral in de kleuterklassen blijft het plaatstekort in het Nederlandstalig onderwijs nijpend. Voor 706 kinderen die vorig jaar niet aan een plaatsje in de onthaalklas raakten, is er ook dit jaar geen enkele plaats meer vrij. "Veel anderstalige ouders wachten tot de eerste kleuterklas, en daar zit alles vol."

Het LOP gaf maandag meer toelichting bij de inschrijvingscijfers na de aanmeldingsperiode. Net zoals vorig jaar zijn er meer kinderen die voorlopig geen plaats hebben (2.802) dan kinderen die wel al zeker zijn van een plek (2.331).

Niet al die kinderen zijn definitief geweigerd. Verwacht wordt dat er nog 550 plaatsen vrijkomen door kinderen die van school veranderen, al moeten ouders op de wachtlijst vaak tot september wachten om een van die plaatsen te bemachtigen. Er zijn ook gewoon nog 751 plaatsen vrij, in minder vaak gekozen scholen.

Maar al die plaatsen bevinden zich vooral in de lagere school. Het grote tekort zit bij de kleuters, zegt LOP-voorzitster Walentina Cools. “Voor de onthaalklas en drie kleuterklassen samen zijn er nog 35 plaatsen vrij. In de eerste kleuterklas is er zelfs geen enkele plaats meer beschikbaar, terwijl er daar nog 904 kinderen aangemeld zijn.”

Het LOP ging voor het eerst ook na of kinderen die zich ergens inschrijven, misschien al in een andere Nederlandstalige school zitten, en dus gewoon van school willen veranderen. En wat blijkt: 706 geweigerde kinderen voor de eerste kleuterklas zijn niet ingeschreven in de onthaalklas in een andere school. Zij zitten dus of in het Franstalig onderwijs, of thuis. “Daar zit het grootste probleem. Daar zijn ouders bij, vaak anderstalig, die te laat zijn met de inschrijving in de onthaalklas omdat dat soms al moet gebeuren als hun kindje nog maar een jaar is, en zij niet goed op de hoogte zijn. Zij wachten dan tot de eerste kleuterklas, en daar zit alles vol.”

'Jaar te laag ingeschreven om toch plaats te hebben'
Patrizia Civetta van de organisatie Foyer, die ouders begeleidt, bevestigt dat. “140 van de ouders die onze hulp inriepen, hadden kinderen die de boot van de onthaalklas al hebben gemist. Die ouders moeten dan thuisblijven bij hun kind, kunnen moeilijker werk zoeken of een opleiding volgen. En zij moeten aan hun kind vertellen dat er geen plaats voor hen is op school.” Foyer heeft ook weet van kinderen die een jaar te laag ingeschreven worden om toch een plaats te krijgen.

Het LOP berekende ook de kans op ongunstige ordening afhankelijk van een aantal kenmerken. Nederlandstalige kinderen hebben 27 procent kans op een ongunstige ordening, zo blijkt (lees verder onder de grafiek).

© brusselnieuws.be

Er is de laatste jaren al heel wat capaciteit gecreëerd, maar het historisch tekort is nog niet ingelopen, zegt het LOP. "En als men een school van 200 plaatsen creëert, dan zijn natuurlijk maar 20 ervan voor de onthaalklas", zegt Marc Borremans, vertegenwoordiger voor de socialistische vakbond ACOD. "Dat lost de onmiddellijke problemen in het kleuteronderwijs niet op."

Bekijk hieronder de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni